UPDATE Masca rămâne obligatorie în apropierea școlilor: pentru alte zone se va stabili după o perioadă de monitorizare

Masca ar putea fi obligatorie în continuare în Centrul Vechi din București și în unele parcuri

Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență se va întruni astăzi, 15 mai, în jurul orei 13:00 pentru a stabili care sunt spațiile publice aglomerate din Capitală în care se va impune în continuare purtarea măștii de protecție.

UPDATE 15:00 - Prefectul Capitalei a precizat că, în principiu, s-a stabilit ca în jurul unităților școlare, unde există potențial de aglomerare și la venire și la plecare și sunt copii, este necesar un perimetru de 50 de metri în jurul școlii în care masca va fi obligatorie. Acesta a menţionat că pentru alte zone va exista o „perioadă de monitorizare de o săptămână”, în urma căreia forţele de ordine vor face „propuneri concrete” în baza cărora se vor putea lua alte măsuri, dacă va fi cazul.

Stire initiala:

”În jur de ora 12:00-13:00 va avea loc ședința Comitetului Municipal București pentru Situații de Urgență pentru a analiza, conform hotărârii de Guvern, care ar fi zonele aglomerate în care va trebui purtată obligatoriu masca de protecție, dacă trebuie să mai adăugam noi zone”, a declarat Alin Stoica, prefectul Capitalei, într-o intervenție la postul de televiziune Digi24.

Acesta a precizat că se află în discuții cu Direcția de Sănătate Publică București, Poliția Capitalei și Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru a identifica zonele publice aglomerate și pentru a le transpune într-o hotărâre ce ar urma să fie publicată.

Citeste si:
Cîțu: Dacă se vaccinează populația eligibilă, nu ar urma valul...
Cîțu: Dacă se vaccinează...

”Ne gândim la zonele pietonale, știm că în Centrul Vechi se pot realiza aglomerări, unele parcuri, arterele comerciale”, a declarat prefectul Capitalei care a punctat faptul că se va impune obligativitatea purtării măștii în aceste zone, iar în ceea ce privește operatorii economici, nu sunt prevăzute schimbări față de hotărârea de prelungire a stării de alertă.

Guvernul a adoptat, în seara zilei de 14 mai 2021, modificarea hotărârii de prelungire a stării de alertă prin care se renunţă la mai multe restricţii, începând cu 15 mai, a anunţat premierul Florin Cîţu. "În şedinţa de guvern am adoptat modificarea şi completarea anexelor 2, 3 la HG 531 din 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021", a declarat premierul, la finalul şedinţei de guvern.

O primă măsură de relaxare anunţată de premier este eliminarea obligativităţii purtării măştii în spaţii deschise neaglomerate, urmând ca restricţia să fie aplicată în continuare în spaţii publice precum pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun, conform Agerpres.ro.

De asemenea, se elimină restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii a persoanelor şi restricţia privind programul operatorilor economici până la ora 21.00, a mai anunţat Florin Cîţu.

Citeste si:
Un nou scandal politic: prefectul Alin Stoica dă în judecată PMB
Un nou scandal politic:...

"Se stabileşte programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor şi teraselor în intervalul orar 5-24. Se creează posibilitatea ca în spaţiile deschise competiţiile sportive să se poată desfăşura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spaţiului. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore", a precizat premierul.

"Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, precum şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore", a afirmat Cîţu, conform Agerpres.ro.

El a mai arătat că se va permite şi activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness, menţionând că nu se va depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele sau localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia locuitori. Dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, atunci aceste săli pot funcţiona la capacitate de maximum 70%.

Citeste si:
Instituire a stării de alertă în Sectorul 1 din cauza gunoaielor a...
Prefectul Capitalei a respins...
Sursa foto: Agerpres Foto
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri