Alergiile respiratorii îţi pot afecta semnificativ viaţa de zi cu zi, dar detectarea timpurie poate limita impactul lor. Recunoaşterea semnelor și simptomelor timpurii ale unei alergii la mucegai, praf, polen sau alți iritanți din aer te ajută să ştii şi când este momentul să apelezi la un medic de specialitate. Aşadar, iată care sunt cele mai frecvente simptome ale alergiilor respiratorii şi soluţiile care te pot ajuta să le previi.

Cum ajungi să dezvolţi alergii respiratorii

Alergiile respiratorii apar atunci când corpul tău reacționează la iritanții specifici din aer. Nu toată lumea are aceleaşi reacții la aceiași alergeni. Printre cei mai răspândiţi alergeni se numără mucegaiul, acarienii, polenul și părul de animale de companie. În multe cazuri, un purificator de aer care îndepărtează chiar şi particulele ultrafine (virusuri, acarieni, alergeni) şi care purifică aerul foarte rapid poate fi o soluţie optimă pentru locuinţă.

Uneori, simptomele alergice sunt sezoniere, deci este posibil să observi că acestea se dezvoltă numai în anumite perioade ale anului. Alergiile temporare pot apărea numai atunci când eşti în prezența factorului iritant, astfel încât este posibil să ai probleme de respirație în jurul animalelor de companie, de exemplu, dar simptomele să dispară odată ce părăsești camera sau casa proprietarului animalului.

Trebuie să ai în considerare că alergia ta ar putea fi destul de diferită de reacția alergică a unui prieten, deci nu te baza pe simptomele altcuiva pentru a te autodiagnostica sau pentru a exclude posibile alergii. Unele persoane au alergii sezoniere toamna sau primăvara, în timp ce altele ar putea prezenta simptome alergice pe tot parcursul anului.

Cele mai frecvente simptome

Alergiile respiratorii pot debuta, în unele cazuri, cu simptome subtile. S-ar putea chiar să le confunzi cu o uşoară răceală. În general, semnele inițiale ale unei astfel de alergii includ strănutul, care poate fi destul de frecvent, congestia nazală şi curgerea nasului. Mucusul se formează în căile respiratorii ca răspuns la prezența alergenilor și îngreunează respirația. În unele cazuri, nu toate simptomele apar la început, dar pot deveni mai grave pe parcurs.

Există şi alte simptome, care nu au legătură cu respirația, dar care ar putea sugera o alergie. Alergenii din aer care îți intră în nas și gură îți pot intra şi în ochi. Mâncărimea ochilor care apare odată cu dificultățile de respirație este adesea un semn al unei alergii. Dacă simptomele alergice nu sunt tratate, s-ar putea să dezvolţi, în timp, o reacție severă.

Astm sau alergii?

Simptomele astmului și cele ale alergiilor pot fi foarte similare, deci este posibil să ai nevoie de o serie de teste pentru a determina sursa exactă a dificultăților tale de respirație. Trebuie notat că alergenii sunt, de asemenea, un factor declanșator pentru crizele de astm. De fapt, astmul alergic este cel mai frecvent tip de astm și majoritatea persoanelor cu astm au cel puțin o alergie respiratorie.

Semnele că dificultățile de respirație ar putea fi legate de astm și nu doar de rezultatul alergiilor includ tuse, dificultăți de respirație și respirație șuierătoare, care se caracterizează printr-un sunet fluierat atunci când respiri. Simptomele astmului bronșic variază de la ușoare la severe, iar formele mai ușoare sunt ușor de confundat cu alergiile.

Prevenţie şi soluţii

Cel mai bun mod de a „trata” sau de a preveni o alergie respiratorie este de a evita contactul cu alergenul. Cu toate acestea, acest lucru poate fi dificil, deoarece anumiţi alergeni, cum este cazul polenului sau prafului, nu pot fi evitaţi atât timp cât eşti la exterior. Anumite medicamente, cum ar fi antihistaminicele, pot ajuta la menţinerea sub control a alergiilor respiratorii. Pentru interior, un purificator de aer poate fi de mare ajutor, nu numai în prevenţia, ci şi în gestionarea alergiilor respiratorii, asigurând în casa ta o calitate bună a aerului. Pe de altă parte, studiile observaționale par să confirme că deficitul de vitamina D poate contribui la creșterea reacțiilor alergice și la dezvoltarea astmului, aşa că ar trebui să vorbeşti cu medicul tău despre o posibilă carenţă de vitamina D sau cum o poţi asimila mai bine.

Aşadar, există soluţii pentru alergiile respiratorii, în cazul în care ai fost diagnosticat cu o astfel de afecţiune. Un purificator de aer, medicamentele potrivite şi suplimentele alimentare adecvate şi recomandate de medic te pot ajuta să gestionezi mai bine astfel de alergii.

Sursa foto: Pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri