Sistemul de sănătate public din România lasă mult de dorit, mai ales în perioada pandemiei, când ușile spitalelor sunt închise pentru mulți dintre pacienții români. În acest context, oamenii sunt nevoiți să apeleze la privat pentru a-și trata afecțiunile. Clinica LEM Medical din Sectorul 2 al Bucureștiului este unul dintre exemplele din segmentul privat, o clinică cu multiple specialități, inspirată dintr-un model israelian, așa cum a povestit chiar fondatoarea acesteia, Mădălina Moreanu.

”Ideea dezvoltării unui business în domeniul sănătății a venit într-un context în care mă confruntam cu o situație medicală delicată în familie. Aveam nevoie de o serie de analize medicale mai complexe, care nu erau disponibile în România, prin urmare am decis să plecăm în Israel pentru a le realiza. După mai multe vizite acolo, văzând nivelul de calitate și performanță al sistemului lor medical, mi-am dorit să mă implic într-un proiect prin care să aduc și în România aceste standarde, pentru a contribui la îmbunătățirea sistemului medical românesc”, a declarat Moreanu, director executiv LEM Medical Center, pentru wall-street.ro.

madalina moreanu

Clinica LEM a pornit în 2017, funcționând ca un laborator medical timp de patru ani. În tot acest timp, Moreanu a avut grijă să nu piardă legăturile cu Israelul, menținând colaborarea cu clinici din țara care a inspirat-o în businessul său.

Retail jobs

”Laboratorul a avut o dezvoltare foarte bună, ajungând la un număr de șase centre de recoltare înființate în București. Pentru că aveam spațiul disponibil, cu timpul am decis să adăugăm și alte specialități medicale, pentru a ne extinde aria competențelor de diagnostic și tratament”, a completat aceasta.

De la laborator la clinică cu multiple specialități

După patru ani în care s-a rezumat la analize de laborator, LEM Medical s-a dezvoltat într-o clinică multidisciplinară independentă, printre cele mai mari din Sectorul 2 al Capitalei.

Fondatoarea povestește că principalele provocări care au apărut de-a lungul timpului au fost legate de obținerea autorizațiilor de funcționare.

”Pe măsură ce timpul a trecut ne-am dat seama că sistemul medical românesc nu este ușor de penetrat, iar pentru a reuși trebuie să-ți cunoști foarte bine resursele și punctele tari”, a precizat Moreanu.

Citeste si:
Absențele elevilor din București ar putea fi motivate, dacă greva...
Absențele elevilor din...

Ce investigații pot fi realizate în Clinica LEM

În clinica LEM Medical, pacienții pot beneficia de servicii medicale precum:

  • analize de laborator,
  • consultații de specialitate în ambulatoriu,
  • investigații paraclinice (tomografii oftalmologice , ecografie, endoscopie, colposcopie etc.),
  • intervenții chirurgicale minim invazive.

”Avem 16 specialități clinice şi chirurgicale pentru adulţi, de la alergologie şi imunologie clinică, boli infecţioase, cardiologie, chirurgie generală, dermatologie-venerologie endocrinologie, gastroenterologie, medicină internă, medicina muncii, neurologie, obstetrică-ginecologie, oftalmologie, ORL, ortopedie și traumatologie, pneumologie și psihiatrie. În viitor dorim să extindem activitatea cu încă câteva specialități de interes”, a mai spus Moreanu.

Citeste si:
Care sunt afecțiunile pentru care românii aleg spitalele din...
Care sunt afecțiunile pentru...

De asemenea, clinica integrează un centru de recuperare medicală, medicină fizică şi balneologie (kinetoterapie, fizioterapie și masaj). Cât despre partea de laborator, în Clinica LEM pot fi efectuate atât analizele medicale de bază, analize de diagnostic, acoperind toate specialitățile (hematologie, coagulare, microbiologie, imunologie, biochimie, toxicologie, citologie, histopatologie), precum și teste de genetică.

Încă un aspect important de menționat este faptul că pacienții pot beneficia chiar și de servicii medicale decontate CAS.

Reforme în sistemul medical românesc

Cu toții ne plângem de anumite situații pe care le întâmpinăm în interacțiunea cu sistemul medical românesc. În acest sens, cerem reforme, reforme pe care politicienii ni le promit constant. Totuși, de unde ar trebui să pornească aceste reforme?!

Citeste si:
A fost lansat serviciul de consultații virtuale pentru...
A fost lansat primul serviciu...

”În primul rând, este nevoie ca infrastructura spitalicească să fie adusă la standardele medicinei moderne, prin dotarea cu tehnologii și aparatură de ultimă generație, care cresc eficiența actului medical și siguranța pacienților. Investiții sunt, de asemenea, necesare în dezvoltarea segmentului de resurse umane prin atragerea de personal medical, asigurarea unei formări profesionale continue, la standarde ridicate și integrarea echilibrată a specialiștilor în sistemul de sănătate”, a explicat Moreanu, care a trecut din poziția de pacient în cea de reprezentant al sistemului medical.

Potrivit informațiilor furnizate de fondatoarea LEM, o măsură binevenită a fost adoptarea ordonanţei privind coplata în sănătate, care permite pacienţilor să beneficieze de servicii medicale parţial decontate în cadrul clincilor şi spitalelor private.

Citeste si:
Ce pași trebuie urmați pentru testarea COVID în centrele de recoltare
Testarea COVID în centrele de...

Totodată, Moreanu insistă că una dintre principalele soluții pentru a îmbunătăți calitatea vieții populației pe termen lung constă în adoptarea principiului prevenția este medicina viitorului, ca o componentă centrală în cadrul politicilor de sănătate publică.

”Comportamentul preventiv poate fi educat și stimulat prin inițiative precum implementarea programelor naționale de screening, recompensarea persoanelor care au un stil de viață sănătos sau introducerea în școli a cursurilor educative pentru sănătate”, a propus aceasta.

Planuri pentru un business de familie

Clinica LEM a pornit ca un business de familie, iar Moreanu a declarat că nu intenționează să schimbe această nuanță. Însă nu exclude planurile de dezvoltare pentru LEM, mai mult decât atât a și dezvăluit ceea ce își dorește să realizeze în următorii ani.

Citeste si:
COVID-19 | Incidențele accelerează în România: Clujul a sărit de 15...
COVID-19 | Incidențele...

Pe termen scurt, planul este să creștem numărul specialităților disponibile în clinică, să ne completăm echipa medicală, dar și să înființăm noi puncte de recoltare pentru analize, în zone din capitală pe care încă nu le acoperim. Pe lângă planurile legate de clinică, ne dorim să lansăm o asociație, prin intermediul căreia să putem asigura îngrijiri medicale de calitate persoanelor aflate în situații vulnerabile. Pe termen mediu și lung, analizăm posibilitatea construcției unui centru de prevenție, diagnostic și tratament pentru persoanele care au nevoie de recuperare psihică, pe un teren de 2.000 mp pe care îl deținem în nordul Bucureștiului”, a mărturisit aceasta.

Mădălina Moreanu a adăugat și faptul că își așteaptă fiul, student la Facultatea de Medicină, pentru ca acesta să preia atribuțiile de director medical în cadrul clinicii. Acesta este deja implicat parțial în activitățile operaționale, printre care selecția echipamentelor medicale și a personalului.

Nu în ultimul rând, Mădălina Moreanu insistă pentru prevenție și sfătuiește românii să apeleze la medici când au anumite simptome și să nu încerce să găsească soluții pe cont propriu.

”Întotdeauna este mai ușor și mai puțin costisitor să tratezi o boală în stadiu incipient decât atunci când aceasta deja a avansat”, a conchis fondatoarea LEM Medical. Sursa foto: Clinica LEM

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri