Asociațiile de pacienți trag un semnal de alarmă privind curentul anti-vaccinist COVID din România, care a amplificat atitudinea împotriva celorlalte vaccinuri existente, cum ar fi cel împotriva hepatitei.

Valul patru al pandemiei a dat România peste cap, astfel încât țara noastră a fost nevoită să își calce pe mândrie și să accepte că are nevoie de ajutor din străinătate. Spitalele sunt pline pânâ la refuz, inclusiv în zona morgilor, ceea ce arată gravitatea situației pe care o traversăm. Drept răspuns, autoritățile insistă vehement pentru vaccinarea anti-COVID, după o vară în care relaxările au curs, asemenea unei răsplate nemeritate. Însă dacă întoarcem, pentru câteva secunde, spatele pandemiei, ne așteaptă un șir lung de pacienți cronici, care nu mai au acces la medicii curanți sau se tem să se prezinte la tratament.

”Curentul anti-vaccinare COVID a accentuat curentul anti-vaccinare în general. Oamenii nu sunt informați, nu știu când și de ce ar trebui să facă un vaccin. Trebuie să ne unim forțele și să vorbim aceeași limbă. Medicii de familie, autoritățile locale, primari, preoți, învățători, cu toții ar trebui să promoveze vaccinarea în regiunile pe care le reprezintă”, a declarat Marinela Debu, președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), pentru wall-street.ro.

Retail jobs

Totodată, Debu punctează faptul că cea mai gravă situație se derulează la Constanța, unde Spitalul de Boli Infecțioase este închis în urma incendiului din secția ATI.

Vezi mai multe detalii în: Carmen Uscatu, despre incendiul de la spitalul din Constanța: E ca atunci când autoritățile ne spun că iar au fost luate prin surprindere

Debu povestește că pacienții cu hepatită nu mai au unde să meargă pentru tratament în Constanța, din cauza închiderii spitalului, inclusiv pe secția de Internare de zi, iar medicii încearcă să îi redirecționeze la specialitatea Gastroenterologie.

”Este o situație foarte dificilă. Cei mai mulți dintre pacienții cu afecțiuni hepatice din România au medicul curant un specialist în Boli Infecțioase, care, în prezent, este implicat în lupta cu pandemia, prin urmare, pacienții rămân din nou descoperiți și sunt plimbați pe drumuri”, a precizat aceasta.

Citeste si:
Noi detalii despre fluxurile din spitale: ce se va întâmpla cu...
Noi detalii despre fluxurile...

Este de neacceptat. Avem COVID, dar avem și alte boli cronice care necesită atenție.

Marinela Debu, președinte APAH-RO

În plus, Debu arată că medicii de familie nu pot elibera scrisoarea medicală necesară pacienților o dată la 6 luni, iar mulți dintre pacienți renunță la a-și mai continua tratamentul.

”Chiar dacă nu pare un cost imens, cei 300-500 de lei pe lună, pentru unii dintre ei, este un efort uriaș și puțini sunt cei care reușesc să îl achiziționeze”, a continuat aceasta.

Tratamentele pentru hepatită întârzie să apară

Potrivit informațiilor furnizate de președinta APAH-RO, hepatita este o boală care se poate trata cu un tratament constant în câteva luni, iar autoritățile întârzie cu furnizarea medicamentelor necesare pentru pacienții diagnosticați.

Pentru hepatita C nu există tratament de aproximativ 4 luni, pentru că se negociază un nou contract cost-volum. Lista pentru medicamente este blocată la Finanțe, am aflat după nenumărate telefoane”, a mai spus Debu.

Citeste si:
Țara europeană în care vaccinarea anti-COVID va fi obligatorie de...
Țara europeană în care...

Aceasta mai spune și că statul trebuie să înțeleagă faptul că tergiversarea produsă în tratarea pacienților duce la costuri mult mai mari.

”Nu înțeleg de ce nu se acționează, probabil vor să cheltuiască mai mult cu cirozele. Sunt pacienți care își fac analizele pe spitalizare de zi și neavând tratament, revin la analize. Astfel, statul plătește încă o dată, e un calcul foarte simplu”, a mai precizat aceasta.

În acest context amplu, să nu ne imaginăm că există o bază de date oficială cu numărul românilor cu astfel de afecțiune. Debu a mărturisit că exista un registru la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, dar nu era recunoscut unanim, iar demersurile pentru un astfel de document au început abia acum, inițiate de INSP.

Vaccinurile obligatorii în România

Revenind la vaccinuri, în România nu există o schemă obligatorie a vaccinurilor, ci una recomandată, care se aplică încă de la naștere, chiar înainte de externarea din spital.

Citeste si:
Cursuri cu prezenţă fizică, în funcţie de rata de ocupare a...
Cursuri cu prezenţă fizică,...

vaccinuri romania copii

Sursa Foto: INSP

Printre vaccinurile recomandate se numără și vaccinul hepatitic, primul care se aplică nou-născuților. În acest sens, Debu trage un semnal de alarmă, invitând autoritățile să investigheze nivelul de prevenție din România, indicând o problemă de sănătate publică.

”Atenție la lacunele de vaccinare pe hepatită B la copii. Atâta vreme cât mai ai copii cu hepatită, în condițiile în care vaccinul face parte din schema obligatorie, cu care copilul ar trebui să iasă din spital, avem o mare problemă. Chiar și un caz, e un semnal de alarmă, deoarece sunt situații înregistrate la copii mai mici de 10 ani. Să ținem cont de faptul că din octombrie 1995 avem acces la acest vaccin”, a explicat președinta APAH-RO.

Politizarea, marea problemă a statului român

Nu ne place politica și încercăm să ne detașăm de ea, însă aceasta ocupă majoritatea domeniilor, inclusiv Sănătatea, unde intervențiile politicienilor se răsfrâng, de cele mai multe ori, asupra pacienților.

Citeste si:
STUDIU: Canabisul ar putea preveni infecția cu COVID
STUDIU: Canabisul ar putea...

”Vaccinarea nu funcționează în România, pentru că nu este voință politică, iar aceasta este o realitate tristă pe care o traversăm. În plus, de unde aveam doi, trei anti-vacciniști în Parlament, acum avem un partid întreg (n.r. AUR), cărora li se adaugă anti-vacciniștii de la celelalte partide mari, cum ar fi PNL sau PSD”, a declarat Ana Măiță, președinte Asociația Mame pentru Mame, într-o discuție cu wall-street.ro.

Măiță insistă că cei pe care îi vedem anti-vaccin, în prezent, sunt cei care se declară și împotriva educației sexuale în școli sau împotriva întreruperilor de sarcină la cerere.

Cât despre vaccinarea anti-COVID, aceasta precizează că este mult prea târziu pentru vorbe bune și sunt necesare măsuri coercitive, prin care oamenii să înțeleagă că nu mai avem timp de pierdut.

Citeste si:
COVID 16 ianuarie | Clujul depășește 7 la mie, iar Bucureștiul sare...
COVID 16 ianuarie | Clujul...

”A trecut timpul pentru care comunicare soft era soluția, am pierdut acest lux. Oamenii trebuie să vadă că viața lor directă este impactată negativ dacă nu se vaccinează și dacă nu își vaccinează copii. Sau că nu mai pot merge să mănânce în oraș, că nu mai pot merge cu trenul sau să intre în poștă pentru ajutorul social. E o măsură foarte dură, dar doar așa i-am putea educa”, a mărturisit președinta Asociației.

Dacă vrei să fii ministru în pandemie, trebuie să uiți de cariera politică post-pandemie.

Ana Măiță, președinta Asociație Mame pentru Mame

Un alt aspect pe care îl punctează Măiță este faptul că o atitudine pro-vaccinare bine înrădăcinată va prinde contur doar dacă vor exista oameni politici dispuși să renunțe la cariera lor în acest segment cu scopul implementării unor legi.

”În astfel de situații, avem nevoie de oameni care să se sinucidă politic, de oameni cărora să nu le pese dacă nu mai sunt aleși a doua oară. Să ne amintim de contra exemplul din Educație. Ministrul Educației a anunțat triumfător că decuplează școlile de la rata de incidență, iar numărul infectărilor a crescut exponențial în trei săptămâni”, a menționat Măiță.

Din fericire, începând cu acest weekend, prezența în centrele de vaccinare organizate în țară a început să crească, iar autoritățile speră ca acest trend să se mențină pentru a putea atinge imunitatea de grup până la finalul anului. În ultimele 24 de ore, a fost înregistrat un record de vaccinări, 93.049 de români primind prima doză. Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri