Degradarea sistemului medical românesc este vizibilă cu ochiul liber, motiv pentru care mulți români aleg să se trateze în străinătate, sub observația medicilor care au o altă naționalitate. Trendul a devenit cu atât mai evident în perioada pandemiei, când spitalele din România au fost depășite de situație. Dincolo de definția clasică a turismului medical, prin care înțelegem tratarea pacienților în străinătate, dr. Ovidiu Palea, fondator al Grupului medical Provita și medic primar ATI, atrage atenția că, în acest fel, românii își manifestă neîncrederea în sistem.

”Cred că ar trebui să vedem turismul medical ca pe o dimensiune a neîncrederii. Nimeni nu pleacă din satul lui dacă îi este bine. Toată lumea pleacă în afară, la pomul lăudat, pentru că nu are încredere în ceea ce se întâmplă în țara lui”, a declarat dr. Palea, într-un interviu wall-street.ro.

Neîncrederea ar trebui asumată și de cadrele medicale, deoarece timp de 30 de ani lucrurile nu au mers foarte bine.

Dr. Ovidiu Palea, fondator Provita

Medicul precizează că turismul medical are două direcții importante, în sensul în care sunt pacienți care pleacă din România în străinătate, însă sunt și pacienți care vin în țara noastră să se trateze.

”Să nu ne imaginăm că avem pacienți străini sau din diaspora datorită încrederii în medici. Aceștia vin să se trateze în România pentru că este mult mai ieftin actul medical, în principal. Sunt oameni care vin pentru intervenții stomatologice sau de estetică, pentru care ar plăti enorm de mult în străinătate”, a explicat fondatorul Provita.

Însă dr. Palea atrage atenția asupra pacienților români care merg în străinătate pentru afecțiuni complexe, care necesită mai multe întrevederi cu medicul și un tratament pe termen lung, crezând că vor scăpa ”ușor”, doar printr-o simplă intervenție. Lipsa continuității actului medical poate duce la complicații, iar din punct de vedere financiar, situația devine și mai dramatică, deoarece turismul medical nu este specific oamenilor bogați din România.

Să nu credem că doar oamenii cu bani călătoresc pentru sănătatea lor, ci sunt foarte mulți din clasa socială de mijloc sau chiar joasă care preferă să se trateze în străinătate. Sunt oameni care vând tot și pleacă afară. E clar o dimensiune a neîncrederii și a disperării. Ceea ce mai este grav este faptul că oamenii pleacă pentru patologii complexe, care ar necesita tratament pe termen lung, iar ei își pot permite numai o etapă din actul medical. În plus, să nu uităm nici de anumite complicații care pot apărea, pentru că medicina presupune și complicații. Dacă apar complicațiile, pacientul este sufocat financiar”, a explicat dr. Palea.

Pandemia, motivația principală pentru tratarea în străinătate

Pandemia a scos la iveală toate neajunsurile sistemului de sănătate românesc, neajunsuri despre care cu toții știam, însă cu care nu ne confruntasem în mod direct. Situația epidemiologică din prezent a șifonat unitățile sanitare românești și așa cum precizează și dr. Palea, vor fi necesare mai multe luni pentru ca acestea să își revină.

”Dincolo de aspectele materiale ale unui sistem de sănătate, avem și partea psihică a cadrelor medicale, iar personalul medical românesc este epuizat. Valul patru a distrus ultimele resurse de energie ale personalului medical, care se confruntă de prea multă vreme cu această pandemie”, a afirmat fondatorul Provita.

Ne aflăm într-o situație foarte delicată, valul patru nu a fost un val, a fost un tsunami.

Dr. Ovidiu Palea, fondator Provita

În aceste condiții, pacienții cronici sau cu afecțiuni sunt speriați și nu au unde să se retragă, pentru că în spitale șansa de contaminare e aproape garantată pentru ei, ținând cont de faptul că fiecare unitate medicală are și un flux al bolnavilor COVID.

”Sunt avioane care pleacă zilnic cu pacienți români către Europa de Vest sau Turcia, mai puțin Israel sau Elveția, pentru că sunt foarte scumpe. Din păcate, turismul medical extern român domină în piața medicală. Iar dacă ne uităm la sistemul medical privat, acesta este puternic dezvoltat în Europa de Est din același motiv, sistemul public lasă de dorit. Avem un sistem public rezonabil, dar departe de a fi de vârf. Avem foarte multe insule de excelență în sistemul public. Însă medicina este dată de medie, nu de vârf, o medie care este joasă și cu care nu ne putem mândri”, a mai spus medicul.

Mai multe despre turismul medical și întreaga discuție cu dr. Ovidiu Palea, care vorbește și despre începutul unei schimbări în bine în sistemul de sănătate românesc, puteți urmări în videoul de mai jos:

Sursa foto: Wall-Street.ro/ Spitalul de Pneumoftziologie Marius Nasta, octombrie 2021

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri