O privire asupra cifrelor arată că Germania a vaccinat aproximativ 70% din populație cu cel puțin o doză și circa 67% cu ambele doze. Ce se află în spatele acestor cifre, ne-a explicat E.S. Dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București.

Wall-Street: Cum a decurs campania de vaccinare din Germania?

Peer Gebauer: La început, vaccinurile au fost insuficiente la nivel mondial. Prin urmare, în Germania, am stabilit inițial diferite grupuri prioritare, pentru a putea oferi gradual accesul la vaccin persoanelor cu grad mare de risc: persoanele de peste 80 de ani, personalul din secțiile de terapie intensivă, apoi restul persoanelor în vârstă și așa mai departe. Abia la începutul verii, aproximativ în iunie, a existat o cantitate suficientă de vaccin, astfel încât în săptămânile următoare și pe tot parcursul verii s-au putut vaccina toți cei interesați. Între timp, aproximativ 70% dintre germani s-au vaccinat cu cel puțin o doză, iar aproximativ 67% dintre ei sunt deja imunizați complet. Este o rată de vaccinare foarte decentă, care cu siguranță va mai crește semnificativ de îndată ce vaccinurile vor fi autorizate și pentru copiii sub 12 ani. Însă, totodată, este clar că și în Germania mai trebuie să convingem o parte din populație și să creștem în continuare rata de vaccinare, fiindcă și în Germania se înregistrează o creștere a cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

Un element esențial al campaniei de vaccinare din Germania a fost încercarea de a atenua îngrijorările existente și de a răspunde la întrebările oamenilor prin campanii accesibile și dialoguri informative. În paralel, Institutul Robert Koch, instituția principală a Germaniei pentru supravegherea și prevenirea bolilor, a jucat un rol proeminent și a furnizat în mod regulat informații bazate pe date științifice cu privire la diferitele aspecte ale vaccinării. Acest lucru a convins multă lume.

Wall-Street: Care considerați că au fost elementele care au impulsionat campania de vaccinare din Germania?

Peer Gebauer: Există, cu siguranță, o serie de motive pentru care o campanie de vaccinare, printre altele și cea din Germania, are succes. Sunt convins că în cazul nostru transparența și credibilitatea au jucat un rol important. În Germania, Institutul Robert Koch, Comisia permanentă de vaccinare, precum și alți oameni de știință au fost foarte deschiși și transparenți și au comunicat despre posibilele reacții adverse ale vaccinului. Este evident că nici comunitatea științifică nu se poate pune întotdeauna de acord.

Din punctul meu de vedere, faptul că diferitele păreri ale specialiștilor nu au fost pur și simplu măturate sub preș a fost o altă contribuție importantă la această campanie. Astfel publicul a văzut că se caută într-adevăr cele mai bune soluții. Numai așa oamenii își pot forma o opinie echilibrată. Însă specialiștii au fost dintotdeauna de acord asupra unui lucru: vaccinul protejează împotriva COVID-19.

În Germania, pe lângă dezbaterea și criticile din societate, există și o mare și justificată încredere în capacitatea guvernului de a face față crizelor, precum și în personalul medical. Frontul comun făcut în mod clar de oamenii politici și de medici a fost un alt factor care i-a convins pe germani să se vacineze. În ultimul rând, oamenii au văzut cât de sigur și eficient s-a dovedit a fi vaccinul în alte țări. De exemplu, Israelul a avut foarte mult succes într-un timp foarte scurt datorită campaniei de vaccinare. Acest lucru i-a impresionat pe mulți în Germania. Am văzut, de altfel, că nu numai boala în sine, ci și efectele sale pe termen lung, așa-numitul „long Covid”, poate fi o povară. Pe bună dreptate, majoritatea oamenilor vor să se protejeze.

Wall-Street: Sunt categorii de oameni unde s-a impus vaccinarea obligatorie în Germania?

Peer Gebauer: Vaccinarea nu este obligatorie în Germania. Nici nu există intenția de a introduce o astfel de obligație, guvernul federal a subliniat acest lucru în repetate rânduri. Cei mai mulți oameni din Germania și-au dat seama de avantajele vaccinării și au hotărât voluntar să se vaccineze. Așadar din partea guvernului federal nu există nicio obligație, ci o recomandare fermă. Totuși, în scopul combaterii pandemiei și pentru protejarea tuturor cetățenilor, în anumite locuri și pentru anumite activități se impune prezentarea unei dovezi. Poate fi vorba de dovada vacinării, a trecerii prin boală sau a unui rezultat negativ.

Să nu uităm, de asemenea, faptul că Germania este un stat federal. Adică landurile și autoritățile locale au dreptul să ia decizii proprii în multe domenii, printre care și în domeniul sănătății. De aceea există reguli diferite la nivel regional.

Accesul la restaurante, evenimente culturale și activități recreative este permis numai persoanelor vaccinate sau trecute prin boală; cu alte cuvinte, un simplu test COVID-19 nu mai este suficient. Iar acest lucru cu siguranță încurajează oamenii să se vaccineze.

Wall-Street: În România foarte mulți oameni sunt reticenți la a se vaccina. A existat și în Germania această reticență vizavi de vaccinare? Dacă da, cum au reușit autoritățile să schimbe părerea oamenilor?

Peer Gebauer: Bineînțeles că sunt și în Germania oameni care refuză vaccinarea. Motivele sunt diferite. Unii au hotărât să nu se vaccineze din motive medicale, după ce au cântărit cu grijă toate informațiile disponibile. Trebuie să respectăm o astfel de decizie. Alții au fost pur și simplu prea comozi. O parte dintre aceste persoane își schimbă poate acum atitudinea în urma măsurilor tot mai restrictive pentru persoanele nevaccinate sau netrecute prin boală.

Și în Germania circulă teorii ale conspirației, sunt grupuri care se îndoiesc de însăși existența virusului și nu vor să respecte măsurile de protecție de care avem atâta nevoie. Acest grupuri sunt cu siguranță cel mai greu de convins.

Trebuie să respectăm în continuare același principiu: pentru a convinge oamenii să se vaccineze, este esențial să îi informăm clar și proactiv cu privire la diferitele seruri și modul lor de acțiune, despre avantajele și posibilele reacții adverse. Nu mai puțin important este să combatem cu fermitate teoriile conspirației care nu au nicio bază științifică. În acest sens, este nevoie de un efort comun, atât la nivel politic, cât și la nivelul specialiștilor din domeniul medical. De altfel, în Germania au fost deja lansate campanii suplimentare de combatere a teoriilor conspirației cu privire la vaccinul anti-COVID-19, astfel încât oamenii să se poată informa din surse valide și specializate și să nu fie înșelați cu bună știință.

Citește și: „Fenomenul Portugalia”: Depolitizarea, cheia celei mai de succes campanii de vaccinare din Europa

Wall-Street: Ce sfat le-ați da autorităților din România pentru a reuși să crească rata de vaccinare? Dar românilor reticenți la vaccin?

Peer Gebauer: Mă bucur să văd că și în Romania rata de vaccinare a crescut în mod evident în ultima vreme și că tot mai mulți oameni decid să se vaccineze. Cu siguranță că la acest fenomen contribuie și diferitele măsuri de încurajare a vaccinării, cum ar fi diferitele maratoane de vaccinare din țară.

Impresia mea este că guvernul român face eforturi ca oamenii să nu fie nevoiți să meargă după vaccin, ci vaccinul să meargă la ei, oriunde s-ar afla: pe terenul de fotbal, la supermarket, în mediul rural.

Aceasta este abordarea corectă. În acest context, doresc să laud sistemul de programare la vaccinare pe care l-a pus la punct România. Este foarte intuitiv și ușor să te programezi pe platformă.

Din punctul meu de vedere, faptul că, în mai puțin de un an de la apariția virusului, au fost dezvoltate mai multe vaccinuri eficiente, este un uriaș succes al științei. Eu m-am vaccinat de îndată ce am avut ocazia. Riscul de îmbolnăvire gravă sau de efecte pe termen lung după o infecție scade foarte mult datorită vaccinului. Cifrele sunt cea mai clară dovadă în acest sens. O mare parte dintre pacienții bolnavi de COVID-19 internați în secțiile de terapie intensivă sunt nevaccinați. Așadar pentru mine nu există niciun dubiu că cea mai bună protecție pentru mine însumi și pentru cei din jurul meu este vaccinarea.

Sursa foto: Ambasada Germaniei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri