Evusheld de la AstraZeneca (tixagevimab co-ambalat cu cilgavimab), o combinație de anticorpi monoclonali cu acțiune prelungită în prevenirea COVID-19, își păstrează capacitatea neutralizantă împotriva variantei Omicron SARS-CoV-2 (B.1.1.529), conform noilor date de neutralizare a virusului „viu” in studii desfășurate atât de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, cât și de la Universitatea de medicină Washington, St. Louis, SUA.

Rezultatele studiilor au fost postate online pe bioRxiv, un server dedicat cercetărilor care urmează să fie publicate în reviste de specialitate.

Concentrația inhibitoare 50 (IC50) pentru Evusheld, un indice care măsoară potența neutralizantă a unui anticorp, a fost de 273 ng/ml, respectiv, 147 ng/ml în studiile de la Universitatea Oxford și Washington. Nivelurile sunt similare celor găsite la persoane care
au fost infectate anterior cu COVID-19 și s-au recuperat în mod natural.

Datele s-au obținut în urma testelor de laborator care au folosit virusul viu, izolat de la indivizi care s-au infectat cu varianta Omicron a COVID-19, metodă considerată un „standard de aur” pentru studiile de capacitate neutralizanta a anticorpilor. Evusheld este una dintre singurele două terapii cu anticorpi autorizate pentru utilizare care au demonstrat eficiență împotriva Omicron și împotriva tuturor celorlalte variante de COVID-19 analizate în cele două studii.

Evusheld este singura terapie cu anticorpi autorizată pentru profilaxia pre-expunere a COVID-19 în SUA și suntem încântați că acesta este acum disponibil pentru a ajuta la protejarea populațiilor vulnerabile, cum ar fi persoanele cu imunitatea compromisă, persoane al căror organism nu poate dezvolta un răspuns adecvat la vaccinare și care rămân cu risc ridicat de a se infecta cu COVID-19.

Mene Pangalos, vicepreședinte executiv, BioPharmaceuticals R&D, AstraZeneca

Prin combinarea a doi anticorpi deosebit de puternici cu acțiuni diferite și complementare împotriva virusului, Evusheld a fost conceput pentru a evita potențiala rezistență la tratament a noilor variante SARS-CoV-2.

Evusheld a primit Autorizația de utilizare de urgență (EUA) în SUA în decembrie 2021 pentru profilaxia (prevenirea) pre-expunere a COVID-19 la persoanele care au sistemul imunitar slăbit din cauza unei afecțiuni medicale sau a medicamentelor imunosupresoare și a căror organism ar putea să nu reacționeze adecvat la imunizarea prin vaccinare, precum și la acele persoane pentru care vaccinarea împotriva COVID-19 nu este recomandată.

Aproximativ 2% din populația globală este considerată cu risc crescut de răspuns inadecvat la un vaccin COVID-19. Dovezile recente indică faptul că protejarea populațiilor vulnerabile împotriva infecției cu COVID-19 ar putea ajuta la prevenirea mutațiilor virale, un factor
important în determinarea apariției noilor variante ale virusului.

Evusheld, cunoscut anterior ca AZD7442, este o combinație de doi anticorpi monoclonali - tixagevimab (AZD8895) și cilgavimab (AZD1061) - derivate din celulele B donate de pacienții convalescenți după infectarea cu virusul SARS-CoV-2. Descoperiți de Centrul Medical al Universității Vanderbilt și licențiați catre AstraZeneca în iunie 2020, acești anticorpi monoclonali umani se leagă în locuri distincte de proteina spike SARS-CoV-29 și au fost optimizați de AstraZeneca prin prelungirea duratei de viață și legarea redusă de receptorul Fc și complementul C1q. Extinderea duratei de viață cel puțin triplează durabilitatea acțiunii sale în comparație cu anticorpii convenționali și ar putea permite până la 12 luni de protecție împotriva COVID-19 după o singură administrare.10-12 Datele din studiul de faza III, PROVENT arată că protecția Evusheld durează cel puțin șase luni. Legarea redusă de receptorul Fc urmărește să minimizeze riscul de amplificare a bolii dependentă de anticorpi - un fenomen în care anticorpii specifici virusului amplifică mai degrabă decât inhibă infecția și/sau boala. Evusheld este
administrat injectabil intramuscular în doză de 150 mg tixagevimab și 150 mg cilgavimab, administrate în două injecții separate, consecutive.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri