COVID-19 | Pierderi de 2,4 miliarde de euro și 320.000 de concedieri în HoReCa

În HoReCa activează în jur de 40.000 de societăți comerciale, cu o cifră de afaceri în jurul a 3 miliarde de euro și aproximativ 400.000 de angajați. Organizația Patronală HORA, autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești, își exprimă public îngrijorarea cu privire la efectele care se resimt deja în industria ospitalității, ca urmare a crizei turismului la nivel mondial, create de răspândirea virusului COVID-19.

Conform unui sondaj realizat de industrie în ultima săptămână, pe un număr de 341 respondenți, vânzările au scăzut cu 80%, iar peste 85% vor închide și vor fi nevoiți să trimită astfel peste 28.000 de angajați în șomaj.
În plus, 100% din respondenți au nevoie de ajutor imediat din partea autorităților pentru continuarea afacerilor.
Raportat la întreaga industrie, înseamnă că din totalul cifrei de afaceri estimată la 3 miliarde de euro, se vor pierde 2,4 miliarde euro, iar dintr-un total de aproximativ 400.000 de angajați, 320.000 vor fi concediați.

Cum poate ajuta statul industria HoReCa

Companiile cu capital românesc nu dispun de o capitalizare suficientă pentru a rezista mai multe luni, iar dacă acestea vor intra în competiție globală cu companii ale altor țări susținute de autoritățile lor, atunci șansa lor va fi inexistentă.
Organizația HORA cere măsuri imediate pentru toate companiile din industrie, mici, medii și mari, precum:

  • Șomaj tehnic cu plata a 75% din venituri și taxele aferente suportate de către stat.
  • Plata imediată a datoriilor statului către companii: TVA de recuperat fără control în prealabil, concedii medicale, plata urgentă a facturilor pe care statul le are de achitat către operatorii din domeniu.
  • Măsuri pentru amânarea ratelor către bănci și sau societăți de leasing fără consecințe pentru companii.
  • Credite guvernamentale acordate rapid pentru nevoi de lichiditate, fără garanții, în condiții financiare preferențiale și cu rambursare pe termen lung.
  • Punerea la dispoziție de lichidități pentru companii prin crearea unui mecanism între BNR și Eximbank/ CEC, prin garantarea de către stat a unor împrumuturi de urgență de la băncile comerciale, în condiții de acordare îmbunătățite conform nivelurilor revizuite de OECD/ Banca Central Europeană în comunicarea din 13 martie 2020.

Citește și: EXCLUSIV Președintele hotelierilor: Dacă statul nu ne ajută, plecăm cu toții acasă.

Citeste si:
Organizația HORA cere Guvernului redeschiderea urgentă a...
Organizația HORA cere...

Sursa foto: Pixabay

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri