Criza cauzată de pandemia COVID-19 la nivelul României se reflectă, printre altele, in industria HoReCa. Restaurantele, cafenelele și barurile sunt închise, iar hotelurile sunt cele care urmează această direcție îndeaproape. Contactat de Wall-Street.ro, Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR) și directorul general al lanțului hotelier Ibis Continental Hotels, a declarat că este ”profund îngrijorat de valul mare de închideri de hoteluri.”

Președintele FIHR a menționat că în această situație de criză majoră, ajutorul statului este esențial.

”Dacă statul nu ne ajută, plecăm cu toții acasă. Așteptăm măsuri guvernamentale, altfel vom închide toate business-urile”, a adăugat acesta.

Cu toate acestea, Ile susține că încearcă să își mențină hotelurile deschise, bazându-se pe resursele pe care le mai are în prezent.

”Nu voi închide hotelurile Ibis, merg mai departe cu resursele pe care le mai am”, ne-a comunicat președintele FIHR.

În prezent, gradul de ocupare al hotelurilor pe care le manageriază este de 12- 15%. Cei care încă sunt cazați în hoteluri sunt oamenii cu profil medical, în principal, cei care au venit pentru diverse tratamente.

Revenirea după criză în 10 luni

Ile declară cu regret că în ceea ce privește evenimentele, perioada nefastă a început prin anularea Campionatului European EURO 2020.

”Nu mai sperăm la o revenire rapidă. S-a anulat EURO 2020, ceea ce ne mai dădea speranțe. Campionatul era un moment bun de reașezare pe linia de plutire”, spune președintele FIHR.

”Situația e dramatică la nivel național, mai ales că nu putem estima finalul acestor evenimente”, a adăugat, îngrijorat, Călin Ile.

În România, impactul a fost resimțit începând cu 20 februarie. Comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, când gradul de ocupare al hotelurilor era de 64%; în 2020, acesta a scăzut la 44%.

Primele nouă zile ale lunii martie a.c. înregistrează o cădere de 40% în gradul de ocupare al hotelurilor. Bineînțeles, tariful a scăzut și el cu 12,2%.

”Din experiența mea în domeniu, după o perioadă de criză în industrie, timpul de revenire este dublu. Prin urmare, dacă această cădere va dura patru sau cinci luni, perioada în care ne vom reface va fi de opt până la zece luni”, a explicat președintele FIHR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri