Pandemia a grăbit digitalizarea tuturor sistemelor, după doi ani ajungând să folosim prefixul ”tele„ aproape în orice domeniu: telemuncă, telemedicină sau, mai nou, telefarmacie. Ana Gavrilă, product manager htss, a explicat, în cadrul emisiunii Specialiști în Sănătate, la ce ajută telefarmacia și cum ne putem folosi de această soluție. ”Întrebarea corectă nu mai este ce poate face tehnologia pentru noi, ci ce putem face noi cu tehnologia?!”, a declarat aceasta.

Oamenii au început să fie mai preocupați de stilul lor de viață și să vrea să se îngrijească mai mult și mai bine, odată de pandemia a devenit principala amenințare la adresa sănătății publice.

„Această îngrijire se traduce prin anumite suplimente pe care le luăm în anumite perioade, în care organismul nostru are nevoie de ajutor. Spre exemplu, consumul regulat de vitamina C în perioadele reci sau de vitamina D, în absența sooarelui”, a menționat Gavrilă, în emisiunea wall-street.ro.

Ei bine, dacă pentru astfel de sfaturi medicale ar trebui să ajungem la medic, să ne facem o programare, să așteptăm în clinică și să pierdem câteva ore dintr-o zi, tehnologia ne-a adus la un click distanță de o discuție cu un specialist.

Iar aici intervin farmaciștii cu competențele lor.

Fiecare om are cutia lui cu medicamente sau mica lui farmacie acasă. Ne găsim de multe ori în situația în care nu mai știm pentru ce se ia produsul respectiv, nici când expiră, nici care ar fi doza recomandată, nici dacă produsul ne afectează stilul nostru de viață. Telefarmacia presupune ca la un buton distanță să ai un farmacist căruia să îi arăți cutia și să știe exact ce face produsul respectiv”, a explicat Gavrilă.

Întrebarea corectă nu mai este ce poate face tehnologia pentru noi, ci ce putem face noi cu tehnologia?!

Ana Gavrilă, product manager htss

Cu toate acestea, aceasta precizează că România este deficitară pe segmentul de telefarmacie.

”E nevoie de o perioadă de educare în acest domeniu, dar și de încredere, pentru ca oamenii să accepte ideea că lucrurile pot funcționa și așa”, a mai spus Gavrilă, care a menționat că pacienții români apelează la farmacia online dacă cunosc brandul.

Cum funcționează telefarmacia

Ca și discuția care ar putea avea loc fizic în farmacie, pacientul apelează la sfaturile specialiștilor instituției fie pentru suplimente alimentare, fie pentru medicamente cu prescripție medicală.

”Dacă e vorba despre OTC-uri sau medicamentele care pot fi eliberate fără prescripție medicală, farmacistul verifică stocul și le trimite pacientului prin curier. Dacă, în schimb, este vorba despre cele care necesită prezența unei trimiteri, farmacistul pregătește pachetul, însă pacientul trebuie să ridice produsele respective”, a explicat Gavrilă.

Acest lucru nu poate fi dovedit online încă, deoarece farmaciile trebuie să oprească trimiterile cu pricina.

Un alt aspect pe care l-a indicat Gavrilă, care, de data asta, vine și în sprijinul farmaciștilor, este faptul că nu toate unitățile nu pot fi deschise non-stop, mai ales cele de cartier (bineînțeles, exceptându-le pe cele care funcționează de așa natură).

”Nu putem pretinde ca toate farmaciile să fie deschise sâmbăta, până la ora 20:00. Astfel, telefarmacia devine o extensie a farmaciei”, a mai spus aceasta.

Urmărește întreaga discuție în videoul de mai jos pentru a afla cum a venit tehnologia și în sprijinul laboratoarelor de anatomopatologie:

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri