Guvernul a aprobat înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, acesta fiind un instrument care să facă posibilă accelerarea investiţiilor în sectorul sanitar, în primul rând a celor trei spitale regionale, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

"A fost anunţat încă de zilele trecute acest fapt că urmează să intre în dezbatere şi pentru aprobare de către Guvern o ordonanţă de urgenţă care face posibilă funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), este şi un jalon pentru noi care trebuia îndeplinit. Dincolo de acest lucru, cel mai important element este că sperăm să avem la dispoziţie un instrument care să facă posibilă accelerarea investiţiilor în sectorul sanitar, mă refer, în primul rând, la cele trei spitale regionale, care, practic, trec cu structură cu tot de la Ministerul Sănătăţii la această agenţie, dar şi a minim trei obiective de investiţii din cadrul PNRR", a afirmat Rafila, într-o conferinţă de presă, după şedinţa Executivului.

El a evidenţiat că este important ca într-o astfel de agenţie specializată în investiţii să lucreze specialişti.

"Lipsa investiţiilor în ultimii 30 de ani în sectorul public a creat o mare nemulţumire şi a limitat accesul la servicii de sănătate. Este important să avem o astfel de structură. Este important să găsim, însă, şi mecanismele prin care să stimulăm aducerea unor specialişti în structurile acestei agenţii. Până la urmă, o structură fără profesionişti nu poate să îşi îndeplinească rolul şi cred că acesta va fi lucrul cel mai dificil", a adăugat Alexandru Rafila.

Agenția va avea un președinte desemnat de Ministerul Sănătății

Conform acordului cu Comisia Europeană, agenţia va fi condusă de un preşedinte desemnat de Ministerul Sănătăţii, pe o perioadă provizorie de şase luni, a precizat el.

"În acest timp, toate celelalte acte normative referitoare la organizarea şi funcţionarea agenţiei vor fi elaborate şi aprobate de către Guvernul României, iar până la sfârşitul anului ar trebui să aibă minimum 52 de posturi ocupate. Ţinta finală de maturizare a funcţionării este pentru anul 2026, deci chiar la terminarea PNRR, când ar trebui să aibă minimum 78 de posturi. Cred că este esenţial să găsim împreună cele mai bune soluţii astfel încât oamenii care vor veni să lucreze în această agenţie să poată să beneficieze, pe de o parte, de training-uri şi consultanţă, care sunt prevăzute în PNRR, dar şi să rămână şi să poată să dezvolte, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cu alte autorităţi publice interesate, fie că discutăm de autorităţi centrale, fie că discutăm de autorităţi locale, investiţiile în sănătate", a explicat ministrul.

Când va deveni funcțională instituția

El a menţionat că, împreună cu ceilalţi membri ai Guvernului, va căuta soluţii pentru a avea o instituţie funcţională în perioada următoare.

"Până la sfârşitul anului, cu siguranţă, ea trebuie să poată să răspundă cerinţelor pentru continuarea proiectelor celor trei spitale regionale şi, respectiv, minim trei investiţii majore din cadrul PNRR", a punctat Rafila.

Întrebat despre criticile pe care le-a formulat anterior cu privire la această agenţie, el a menţionat că opiniile sale vizau posibilitatea de a stabiliza un personal înalt calificat în condiţiile unor salarii limitate, conform grilei Ministerului Sănătăţii, în condiţiile în care consultanţa pentru funcţionarea acestei structuri este "foarte consistentă".

"Mi s-a părut normal ca, în momentul în care te gândeşti să ai o astfel de agenţie, în care trebuie să fie încadraţi profesionişti extrem de dedicaţi, extrem de capabili, să existe o gândire privind menţinerea acestor oameni în această structură. Una este să o înfiinţezi, alta este să asiguri condiţiile încât aceşti oameni să îşi poată desfăşura activitatea şi să rămână fideli acestei agenţii şi nevoii, până la urmă, de investiţii în sistemul de sănătate din România. Eu nu mi-am schimbat opinia, dar asta nu înseamnă că opinia mea trebuie în vreun fel să împiedice desfăşurarea Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a mai explicat ministrul.

Cum se împarte bugetul pentru Agenție

Potrivit acestuia, bugetul pentru această agenţie este redus, iar cel pentru consultanţă şi training este mare.

"În ceea ce priveşte funcţionarea ei, alocarea este modestă, de circa 3 milioane de euro, care nu este pentru salarii, salariile vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii. Consultanţa pentru cei care vor lucra acolo este mult mai consistentă, rămâne de văzut cum reuşim să stabilizăm personalul. (...) Este un angajament al României, deci nu este vorba de decizia ministrului Sănătăţii, nici măcar de decizia Guvernului României. Aşa s-a încheiat acordul de finanţare cu Comisia Europeană şi noi, după cum ştiţi, trebuie să respectăm întru totul acest acord", a adăugat Rafila.

Scopul agenţiei nu este să atragă fonduri din PNRR, a completat el.

În cadrul agenţiei vor fi transferaţi de la Ministerul Sănătăţi angajaţii care gestionează cele trei spitale regionale, iar restul posturilor vor fi scoase la concurs.

"Chiar în ipoteza în care de la 1 iulie se blochează angajările sectorul public, în mod evident pentru astfel de proiecte, pentru acest proiect care înseamnă foarte mulţi bani pentru România va exista o excepţie cu siguranţă", a indicat ministrul.

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri