In cadrul intalnirii de la MS, reprezentantii medicilor de familie au cerut ca sistemul private de asigurari de sanatate sa ramana pe palierul suplimentar/complementar.

In plus, medicii au mai solicitat reuniri dedicate special domeniului de medicina primara si nevoilor acestuia.

Oficialii MS s-au intalnit saptamana aceasta si cu reprezentanti ai federatiei si patronatelor farmacistilor, ai Societatii Academice Romane si ai pacientilor.

„Participantii la discutii au cerut oficialilor MS realizarea unui studiu de impact pentru fundamentarea legii si existenta unui control al statului pe pachetul de servicii medicale. De asemenea, s-a solicitat ca viitoarea lege a sanatatii sa stipuleze transparent modul de colectare si utilizare a fondurilor pentru Sanatate", potrivit unui comunicat al institutiei.

Citeste si:

Vasile Cepoi, secretar de stat in MS, a declarat ca discutiile s-au concentrat asupra reglementarii prin lege „a acelor disfunctionalitati generate de comportamentul actorilor din sistem".

„Este vorba de a reduce acel comportament incorect al furnizorilor de servicii medicale, de la mecanismul suveica prin care un pacient este atras sa beneficieze de mai multe servicii medicale decat cele de care are nevoie, pana la concurenta neloiala dintre farmacistii care acorda premii sau alte stimulente pentru a atrage consumatorul", a explicat Cepoi.

Consultarile pentru elaborarea unui nou proiect al legii sanatatii au fost demarate de MS pe 26 ianuarie, acestea urmand sa se incheie pe 29 februarie. La ele au au fost invitate sa participe organizatii ale medicilor, ale companiilor farmaceutice, ale pacientilor, ale asiguratorilor, spitalelor, precum si ale societatii civile.

Proiectul de lege ar urma sa fie elaborat de un grup de lucru intr-un interval de maximum 6 luni. El va fi supus dezbaterii publice 30 de zile, iar apoi inaintat Guvernului si Parlamentului in scopul dezbaterii pentru aprobare.

Sursa foto:
www.freedigitalphotos.net.