Medicii care deschid cabinete de familie in provincie ar urma sa primeasca facilitati si stimulente din partea autoritatilor locale, iar bugetul alocat asistentei medicale primare din Romania ar urma sa nu mai poata fi mai mic de 8% din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit unui proiect de lege initiat de doi parlamentari USR, depus in Parlament.


Potrivit expunerii de motive inaintata de initiatori, situatia actuala cu privire la medicina de familie este ingrijoratoare in Romania, unde exista peste 700 de localitati fara medici de familie, iar varsta medie a acestora este de 57 de ani. De asemenea, se estimeaza ca, in urmatorii 10 ani vor pleca din sistem, din cauza pensionarii, 30% din cei 11.000 de medici care sunt in acest moment in Romania.

Cei doi parlamentari USR atrag atentia ca aproape jumatate din populatia tarii traieste in mediul rural unde principalul acces la sistemul de sanatate este prin intermediul medicului de familie. Cu toate acestea, accesibilitatea la sistem ramane una dintre cele mai slabe din Europa, existand un decalaj major intre mediul rural si cel urban: procent dublu fata de media UE cu privire la neefectuarea unui control medical necesar.

Mai mult, Romania se confrunta si cu subutilizarea asistentei primare si ambulatorii: 2,7 consultatii/an la populatia de peste 15 ani, fata de 4,8 consultatii/an in Uniunea Europeana. La populatia de peste 65 de ani diferenta este si mai marcanta, cu 1,9 consultatii anuale in Romania, fata de 4,1 consultatii/an in media UE.

La toate acestea se adauga si faptul ca asistenta medicala primara, care include si medicina de familie, este subfinantata in Romania si beneficiaza de mai putin de 6% din bugetul FNUASS, in conditiile in care media europeana este semnificativ mai mare, intre 10-14%.

Datele mai sus mentionate reprezinta motive pentru care cei doi initiatori propun asigurarea unui minim de 8% din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru medicina primara si implicarea activa a autoritatilor locale in sprijinirea medicinei de familie.

Ce ar urma sa se schimbe? Facilitati pentru medicii de familie care deschid cabinete in provincie

Modificarile propuse de cei doi parlamentari USR la Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

1. La articolul 74, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(1) Autoritatile administratiei publice locale acorda facilitati si stimulente aferente instalarii unui medic, infiintarii si functionarii cabinetului de medicina de familie, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare."

2. Articolul 86 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Sumele alocate pentru finantarea asistentei medicale primare se stabilesc pe baza obiectivelor politicii nationale de sanatate publica si nu pot fi mai mici de 8% din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate."

Proiectul de lege a fost initiat de Adrian Wiener (USR), medic si membru al Comisiei de Sanatate din Senat, si Tudor Pop (USR), membru al Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri