Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Laurentiu Mihai, sustine ca Romania este tara cu aproape cele mai mici contributii pentru sanatate din Uniunea Europeana, dar cetatenii isi doresc servicii de calitate comparabile cu cele din alte state care platesc mult mai mult in aceasta directie, fapt pentru care se impune o dezbatere publica pe aceasta tema, potrivit Agepres.

"Vorbim de sistemul de sanatate bazat pe asigurari sociale din Romania si pe finantarea absolut insuficienta. Avem in Romania, conform legii, asigurari sociale de sanatate obligatorii. Daca ma uit insa la faptul ca sunt aproape 5 milioane de contributori pentru aproximativ 19 milioane de persoane, constat ca obligatia din lege a cam disparut. Cred ca e momentul sa ne intrebam ca societate daca ne dorim asigurari sociale de sanatate in Romania, daca ne dorim un sistem bazat pe taxare generala si plata de la buget, cat suntem gata sa platim pentru servicii de sanatate si cine sa suporte acea plata", a spus seful CNAS, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca Romania se afla printre tarile cu cele mai mici contributii pentru sanatate, ca procent din venituri, care se aplica pe aproape cele mai mici venituri din UE si pe care le platesc aproape 5 milioane de persoane.

"In schimb, ne dorim servicii de calitate comparabile celor din alte state, care platesc mult mai mult. Imi doresc sa incepem cu onestitate aceasta dezbatere publica, sa vedem ce ne dorim, ce suntem in stare si gata sa platim si cum vom ajunge acolo unde ne dorim", a mentionat presedintele CNAS.

Potrivit acestuia, este necesara o finantare mult mai buna a intregului sistem de sanatate.

"Bugetul anului 2018 fata de anul trecut prevede o crestere de 4,5 miliarde de lei, adica undeva peste 15,5%. Aceasta crestere este repartizata pe domenii de asistenta medicala. De exemplu, pentru medicina de familie avem o crestere de 17% fata de anul trecut, adica aproape 2 miliarde de lei. In termeni procentuali, din totalul asistentei medicale inseamna 7,1% fata de 6,9%, cat a fost in 2017. Cresterile sunt alocate si pentru celelalte domenii de asistenta medicala. Pentru ca a existat discutie aprinsa referitoare la medicina primara, as repeta inca o data cifrele legate de valoare minima garantata a punctului.Vorbim de valoarea punctului minim garantat per capita, pentru fiecare asigurat pe care il are in lista - la 5,6 fata de 4,8, iar per serviciu, de la 2,2 la 2,6. Aceasta este valoarea minim garantata", a subliniat Laurentiu Mihai.

El a aratat ca suma alocata medicinei primare, cei aproape 2 miliarde de lei, e folosita integral pentru acest sector.

"Asta inseamna ca si in cazul in care nu se presteaza toate serviciile suma e o chestie folosita pentru medicina primara, inseamna ca valoare punctului creste", a conchis presedintele CNAS.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri