In ultimii doi ani ani (2016-2017) GSK Romania a investit peste un milion de euro pentru sustinerea comunitatilor locale. Aceasta investitie reprezentand unul dintre sprijinele acordate pietei locale, dat fiind ca sistemul de sanatate din Romania are nevoie mare ajutor. GSK este una dintre cele mai mari companii din lume in domeniul farmaceutic si este prezenta pe piata din Romania de aproape 30 de ani, cu afaceri de 423 milioane lei in 2017 prin divizia Pharma, dar, cu toate acestea, se confrunta cu o multime de probleme. Despre cauzele acestor probleme intampinate in sistemul de sanatate, a vorbit intr-un interviu acordat wall-street.ro, Dana Constantinescu, noul director general al GSK Romania.

“GSK in Romania are cateva proiecte prin care cu bugete locale si/sau bugete sustinute de organizatia globala, am investit in comunitatile locale. Sunt proiecte prin care incercam sa punem accent pe educatie in sanatate. Sistemul de sanatate local isi antreneaza doctorii si ii pune la curent cu anumite tipuri de informatii in dezvoltarea lor profesioanala conform regulilor acestui stat, dar acest lucru nu inseamna ca nu putem sa ii ajutam si noi.

Exista in continuare destul de multe lipsuri in modul in care medicul roman are acces la informatii sau se poate dezvolta in anumite domenii. Am dezvoltat, de exemplu, impreuna cu Societatea Nationala de Medicina Familiei o platforma in care medicii de familie din toata tara au acces la module de training in zona de preventie si introducere in vaccinologie, pentru ca ei sunt cei care au primul contact cu pacientii”, a relatat Dana Constantinescu, noul director general al GSK Romania.

Astfel, GSK Romania sustine ca 2,5 milioane lei au fost directionati in 2016 si 2,4 milioane lei in 2017 pentru sustinerea comunitatilor locale. Totodata, in perioada 2016-2017 au fost distribuite 360.000 doze de vaccin in Romania, iar 370.000 euro au fost investiti in sustinerea campaniilor de educare si promovare a importantei vaccinarii in randul parintilor si medicilor.

Accesul la medicamente inovatoare in Romania

Divizia de produse farmaceutice detine un portofoliu complex de medicamente inovatoare, care adreseaza afectiuni precum: boli respiratorii, HIV/boli infectioase si imunologie, cu cercetari exploratorii in aceste arii, dar si in altele. Portofoliul GSK Pharma cuprinde peste 112 marci de medicamente eliberate pe baza de precriptie medicala si 12 vaccinuri.

“Un medicament nou ca sa ajunga la pacientul din Romania trebuie sa treaca printr-un sistem de evaluare, daca molecula trece de aceasta evaluare, intra intr-un sistem de rambursare, adica statul preia si-l face disponibil pacientului, printr-un program national al Ministerului Sanatatii sau poate intra in lista de medicamente rambursate, depinde de categoria din care face parte molecula. Noi am incercat sa facilitam accesul la medicamente inovatoare prin intermediul ARPIM, asociatie din care facem parte, pentru anumite categorii de boli, simplificand acest mecanism de evaluare”, a spus Dana Constantinescu.

Care sunt cele mai mari probleme in sistemul de sanatate

“Problema cea mai mare este ca sistemul de sanatate din Romania este cronic subfinantat. Suntem tara care nu are cea mai sanatoasa crestere economica, iar pentru sistemul de sanatate este alocat cel mai pic procent din PIB, comparativ cu alte state din UE. Cauza de baza a problemelor din sistem este finantarea insuficienta pentru toate lucrurile de care ar avea nevoie sistemul de sanatate, nu numai pentru medicamente inovatoare, dar si pentru servicii medicale mai bune, pentru spitale mai dotate, pentru salariile medicilor, pentru toate problemele pe care le-au auzit si le stim cu totii de atatia ani.

Aceasta subfinantare cronica are consecinte majore, pentru ca daca nu ai bani sau nu aloci suficienti bani in sistemul de sanatate, acesta sufera. Fiecare ministru al Sanatatii care a venit a incercat sa repare ceva ce a mostenit de la predecesorul sau si a lasat la randul lui o mostenire urmatorului. Acest rulaj atat de mare in factorul de decizie din Ministerul Sanatatii nu ne lasa o continuitate in a construi ceva, pentru ca solutii de-a lungul timpului au mai fost, dar trebuie sa fie cineva care sa asigure implementarea si monitorizarea acestor solutii”, a mai spus Dana Constantinescu.

Noul director general al diviziei farmaceutice sustine ca prin intermediul asociatiei ARPIM, dar si alte asociatii din care face parte compania, GSK a incercat sa sprijine autoritatile pentru a gasi solutii in zonele slab finantate. Ea a mai precizat ca “in afara de asociatiile noastre din industrie, am incercat sa ajutam asociatiile de pacienti sa-si cunoasca drepturile, sa inteleaga ca au si ei un cuvant de spus, ca pot contribui si pot fi un factor de decizie in tot acest proces de acces la medicamente pe piata locala”.

"Ce ne afecteaza cel mai mult in acest moment este lipsa de predictibilitate"

Directorul GSK Pharma Romania sustine ca pentru a adauga bani in bugetul alocat sanatatii, autoritatile au implementat politica de preturi a medicamentelor si taxa clawback pentru producatorii de medicamente, taxa care a ajuns la 25% din vanzarile fiecarei companii. O astfel de taxa ar fi greu de sustinut de orice companie, nu doar de un producator de medicamente.

“Pana la urma industria farmaceutica se adreseaza unei probleme importante, adica aduce niste lucruri fara de care pacientul nu poate sa-si rezolve o problema de sanatate. Indiferent de orice, noi in continuare vom trebui sa facem acest lucru pentru ca nu suntem o industrie care comercializeaza un bun de consum obisnuit.

Pe langa cele mentionate mai sus, ce ne afecteaza pe noi cel mai mult in acest moment in Romania este lipsa de predictibilitate. Toate aceste initiative legislative, din cel putin ultimii doi ani, din aceasta guvernare sub care suntem, toate aceste legislatii care ne afecteaza pe noi se succed si se modifica cu o asemenea frecventa incat noua ne este greu sa putem sa ne previzionam businessul in urmatorii ani. Am reusit ca si business sa ne mentinem stabili in ultimii ani de zile, in schimb, din pacate, organizatia mare se uita la Romania cu un mic semn de intrebare vizavi de potentialul de crestere”, a conchis directorul general al GSK Pharma Romania.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Companii »


    Setari Cookie-uri