Raportul Institului britanic NICE vizeaza definirea pachetului bazal de servicii. Sunt doua categorii de recomandari care se desprind din acest raport, unele pe care le putem implementa intr-un timp scurt si deja am inceput demersurile in acest sens, si altele care vor putea fi implementate intr-un timp mediu”, a declarat Vasile Cepoi, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Revizuirile vizeaza modificarea listei de medicamente compensate si gratuite pentru unele produse care se prescriu peste indicatiile existente in autorizatia de punere pe piata, precum si „cresterea eficientei in asistenta medicala spitaliceasca".

Pana acum au fost identificate trei denumiri comune internationale (DCI) care sunt prescrise in mod frecvent peste autorizatia de punere de piata.

„Este vorba despre ginko biloba care se va utiliza numai in faza predementiala a Alzheimer, eritropetina care va fi prescrisa numai in insuficienta renala cronica si endorsteina care va fi prescrisa numai pentru indicatia din autorizatie, adica in afectiunile pulmonare obstructive cronice", potrivit MS.

Citeste si:

Alte astfel de cazuri sunt analizate de Agentia Nationala a Medicamentului si de comisiile de specialitate ale MS.

In privinta reducerii duratelor medii de spitalizare (zilele petrecute de pacienti in spital), MS are in vedere mai multe afectiuni.

Venituri mai mari pentru medici?

Ministerul a anuntat totodata ca are in vedere majorarea veniturilor medicilor de familie prin cresterea cu aproximativ 15% a sumelor acordate pentru fiecare persoana inscrisa pe lista acestora.

„Este vorba despre o crestere a valorii punctului per capita, de la 3 la 3,5 lei, acordat medicilor de familie", conform datelor MS.