Ministrul demis al Justitiei Catalin Predoiu a declarat joi ca este necesara mai multa transparenta, pentru ca atat in administratia publica cat si in mediul de afaceri "ne confruntam cu fenomene de coruptie", precizand ca prefera sa traiasca intr-o tara cu economie in care exista competitie loiala.
"Vorbim despre transparenta, pentru ca ea asigura egalitatea de sanse, pentru ca asigura performanta, o selectie bazata pe valoare, si nu pe trisarea competitiei. In ultima instanta, transparenta si integritatea asigura respectul drepturilor cetatenilor, fie ca-i privim ca pe niste consumatori ai unor produse economice, fie ca-i privim ca beneficiari ai actului administrativ. Avem nevoie de mai multa transparenta, pentru ca atat in administratia publica cat si in mediul de afaceri ne confruntam cu fenomene de coruptie", a spus Catalin Predoiu, la conferinta "Transparency and Business - Transparenta si mediul de afaceri", potrivit Mediafax.

Predoiu a adaugat ca, plecand de la aceste premise, business-ul, comunitatea de afaceri reprezinta o platforma nu numai de dezvoltare a Romaniei, dar si "de conectare a ei la UE, la un spatiul Euro-Nord Atlantic pentru care am optat cu multi ani in urma".

In opinia lui Predoiu, comunitatea de afaceri nu poate fi doar formala, asa cum nu pot fi semnate tratate si dupa aceea sa fie facut altceva decat transmite spiritul acelor tratate.

"In mod concret, nu poti sa te prezinti in randul statelor membre daca nu depui permanent eforturi pentru combaterea coruptiei si pentru a asigura o platforma de afaceri compatibila bazata pe regula de drept si pe competitia onesta", a mai spus Predoiu.

Demnitarul a subliniat ca bani sunt peste tot in lume si grupuri de afaceri pot veni din multe parti, dar important este de unde vin acei bani si pe ce set de valori si pe ce practici se bazeaza grupurile care vin la noi in tara si, la randul lor, ce practici promoveaza in contact cu ceilalti parteneri economici si cu administratia.

"Ca cetatean, prefer sa traiesc intr-o tara cu economie care lucreaza dupa regula competitiei loiale, lucreaza dupa regula transparentei in conditii de integritate. Ca cetatean, nu vreau sa platesc un produs mai scump decat il face doar ca in costul produsului respectiv este inclusa si mita care a fost data de companie si alte servicii netransparente care intra in economia gri sau chiar economia neagra", a mai spus Predoiu.

El a precizat ca transparenta in mediul de afaceri poate fi asigurata in primul rand prin legi foarte clare, iar la acest capitol nimeni nu poate contesta ca Romania a facut eforturi remarcabile cu rezultate certe.

"Discutam despre un anumit tip de viitor pe care Romania il merita si pentru care trebuie sa se lupte. Un viitor in care trebuie sa se bazeze pe un mediu de afaceri nu numai eficient, ci si curat. Un mediu de afaceri nu numai profitabil, ci si transparent. Business inseamna profit, omul de afaceri vrea sa scoata bani. Nimic mai firesc. Este o obligatie, o obligatie fata de angajati, este o obligatie fata de actionari, iar daca vorbim de micile afaceri, este o obligatie fata de propria familie, pentru ca altfel nu-si poate asigura resursele traiului propriu. Dar este foarte important cum faci acest profit, pentru ca profitul obtinut intr-un mod care ii dezavantajeaza pe ceilalti inseamna mai tarziu subminarea propriei afaceri", a mai aratat Predoiu.

El a adaugat ca nici cel mai puternic om de afaceri, cu cele mai intinse conexiuni, cu cele mai nelimitate resurse, nu poate ramane neafectat daca economia per ansamblu este subminata de practici neconcurentiale, de coruptie, de lipsa de integritate.

"Din pacate, in ultimii ani, viata a demonstrat ca in societatea romaneasca si in economie exista in continuare coruptie, si poate ca aceasta este una dintre cauzele pentru care in Romania inca nu s-a structurat o categorie puternica de intreprinderi mici, de intreprinderi mijlocii, de clasa de mijloc", a mai spus Predoiu.

El a dat ca exemplu Germania in ceea ce priveste structurarea clasei de mijloc. Predoiu a precizat ca economia germana se sprijina foarte puternic nu numai pe marile concerne industriale, "ci mai ales pe o foarte puternica si dinamica clasa de mijloc, care provine din randul business-ului mediu".

"Aceasta structura a mediului economic are impact nu numai in viata afacerilor, are impact si in viata civica, si in viata politica, pentru ca o patura de IMM-uri puternice inseamna patroni multi, prosperi, angajati multi, in contact direct cu clientul, in contact direct cu patronul. Inseamna constiinta civica, inseamna forta de a te apara fata de practicile administratiei atunci cand acestea incearca sa corupa mediul de afaceri cerand mita, conditionand eliberarea de acte administrative, eliminand din concurenta fireasca pe cei mai buni in favoarea celor mai performanti, dar dispusi la practici neloiale sau chiar nelegale", a explicat Predoiu.

El a mai spus ca, in urma cu ceva mai mult timp, un oficial al Bancii Nationale vorbea de nevoia de a avea un capitalism real in Romania si prin opozitie de fragilitatea capitalismului romanesc, care din pacate s-a sprijinit pe un anumit fel de a dobandi active, pe un anumit fel de a le administra si, intr-un final, pe un anumit fel de a se face administratie in aceasta tara.

"De aceea am ajuns sa discutam de nevoia de a privatiza, de aceea am ajuns sa vorbim de a inlocui managementul de stat cu cel privat la marile intreprinderi de stat romanesti, de aceea avem un Mecanism de Cooperare si Verificare care include un obiectiv trei privind combaterea coruptiei, de aceea inca nu suntem pe deplin integrati in comunitatea statelor europene", a aratat Predoiu.

In opinia demnitarului, chiar daca avem drepturi egale, chiar daca avem o pozitie egala, chiar daca suntem reprezentati cum se cuvine, prestigiul nostru este afectat.

"Prin urmare, cred ca este o tema care depaseste administratia, depaseste mediul de afaceri, ne priveste pe toti, incepand cu politicul, pentru ca rolul primordial al politicului este sa ofere o pradigma de dezvoltare, sa ofere un model, sa ofere valori. Este foarte greu din varf sa ajungi sa coordonezi in detaliu tot ce se intampla intr-o tara. Cu atat mai mult cu cat organizezi o natiune pe principiul libertatii. Cum poti sa conduci o natiune din perspectiva clasei politice, este sa oferi un model, sa oferi o paradigma, un fel de a fi, un fel de a gandi, un fel de a actiona. Si aceste modele trebuie sa produca, la randul lor, prin multiplicare, comportamente care se integreaza in regula de drept", a mai spus Predoiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri