Pasajul Basarab, Centrul Vechi si Stadionul National Arena sunt cele mai mari realizari ale primarilor Capitalei in ultimii zece ani, potrivit unui studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP), care traseaza si problemele nerezolvate privind dezvoltarea Bucurestiului.
"Initiativa IPP este un demers public de constientizare care se adreseaza bucurestenilor, candidatilor in alegerile locale pentru functiile de Primar General si Consilier General, respectiv sectorului privat din Capitala solicitandu-le sprijinul pentru conturarea unei viziuni de dezvoltare a orasului care sa treaca dincolo de proiectia mandatului unui Primar", potrivit comunicatului IPP.

Studiul analizeaza retrospectiv cum a evoluat Bucurestiul in ultimii 12 ani, in perioada mandatelor lui Traian Basescu, Adriean Videanu si Sorin Oprescu, facand o scurta analiza a strategiilor de dezvoltare ale acestora si a principalelor proiecte initiate/continuate si inaugurate in aceasta perioada.

Cel mai mare proiect din ultimii ani a fost pasajul Basarab, care a costat 300 milioane euro, iar realizarea sa a durat 12 ani. Centrul Vechi este un alt proiect de referinta pentru Capitala. El a fost inceput in 1998, iar costurile sunt inca necunoscute. Ceva mai recent, stadionul National Arena, a fost realizat in 4 ani, cu un cost de aproximativ 234 milioane de euro.

IPP a pus fata in fata opiniile bucurestenilor cu parerile specialistilor privind cele mai mari probleme in dezvoltarea Bucurestiului si a constatat ca cele mai mari probleme legate de administrarea Capitalei se datoreaza:

- faptului ca se face prea multa politica si prea putina administratie (93%)

- faptului ca nu a existat o viziune despre cum se poate dezvolta Bucurestiul (76%)

- lipsei de suport pentru proiectele majore in Consiliul General

Studiul IPP propune 6 conditii necesare pentru schimbarea Capitalei, pe care orice viitoare administratie responsabila ar trebui sa le urmareasca cu prioritate in urmatorul mandat:

1. O strategie de comunicare mai transparenta a Primarului General si a echipei sale cu privire la toate etapele de derulare ale proiectelor initiate. Toate informatiile cu privire la proiecte (cost, termene de executie, sursa finantarii etc.) trebuie sa fie disponibile public.

2. Un mandat responsabil al Consilierilor Generali prin vot nominal. In Consiliu, fiecare reprezentant trebuie sa poate responsabilitatea votului asupra unui proiect prin exprimarea si inregistrarea nominala a votului.

3. Crearea unui brand al Bucurestiului in functie de potentialul sau economic diferentiator, printr-un concept unic generator de venituri la nivelul Capitalei. Integrarea acestei dimensiuni in strategia de dezvoltare a orasului, in rezonanta cu demersuri similare ale altor mari capitale.

4. Prioritizarea proiectelor de investitie in functie de nevoile orasului, cu stabilirea de termene clare de realizare a obiectivelor si specificarea sursei de finantare.

5. O noua organizare administrativa, cu competente decizionale sporite pentru Primaria Capitalei si Primarii de sectoare cu rol executiv, fara autonomie financiara. Capitala are nevoie de un buget unic, care sa permita dezvoltarea echilibrata a tuturor zonelor, indiferent de organizarea sa teritorial – administrativa.

6. O noua organizare functionala a Capitalei si punerea in practica a conceptului de zona metropolitana prin desenarea de zone pornind din centrul Capitalei: zona de afaceri si centru financiar, zona de petrecere a timpului liber, zona de locuire, zona de afaceri in sectorul productiv, zona de influenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri