Incepand cu anul scolar 2009/2010, Romania implementeaza un program finantat cu fonduri UE de incurajare a consumului de fructe in scoli, precizeaza Mediafax.

Proiectul de act normativ prevede ca din anul scolar 2012/2013, grupul tinta alcatuit in prezent din elevii claselor I-VIII se va extinde prin includerea clasei pregatitoare.

Pentru a corecta "anumite deficiente" solicitantii de sprijin financiar pentru acest program vor fi exclusiv consiliile judetene, si nu si cele locale, ca in prezent. Prin aceasta masura se urmareste reducerea costurilor si scaderea birocratiei, prin micsorarea numarului de dosare de plata transmise APIA de la peste 1.000, la circa 141.

Citeste si:

Ca urmare a solicitarii de fonduri suplimentare pentru implementarea programului in anul scolar 2012/2013, impactul financiar creste cu maxim 5 milioane euro fata de 4,99 milioane de euro cat este acum plafonul national anual.

"Romania a fost atentionata de Comisia Europeana asupra gradului redus de absorbtie inregistrat in anii scolari precedenti. CE a pus la indoiala capacitatea Romaniei de a cheltui plafonul propus pentru anul scolar 2012/2013, de aproape 10 milioane euro (dublul alocarii initiale pentru Romania). Romania s-a angajat sa modifice cadrul legal in vigoare pentru a permite continuarea cresterii ratei de absorbtie a fondurilor europene", se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta.

Proiectul insista asupra termenului de "proaspete", modificand actul normativ in vigoare, care se refera doar la "fructele".