Peste 4,5 milioane dintre romanii inscrisi pe listele de vot trebuie sa voteze pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, pentru ca referendumul din 29 iulie sa fie validat, conform deciziei luate de Curtea Constitutionala.
Practic, decizia Curtii Constitutionale este ca o palma data USL, care modificase legea referendumului si daduse in acelasi timp o ordonanta de urgenta pentru a usura demiterea sefului statului.

Astfel, legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea a cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, dupa cum reiese din decizia Curtii.

In ziua de 10 iulie 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei si al art.15 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 71 de deputati apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.

Guvernul va respecta decizia CCR

Dupa anuntul CCR, Guvernul a anuntat ca va respecta decizia Curtii Constitutionale in cazul Legii referendumului, precizand totodata ca este sarcina Parlamentului sa puna cat mai repede in acord legislatia privind referendumul cu decizia luata de Curte, scrie Mediafax.

"Guvernul considera fireasca decizia Curtii Constitutionale in cazul Legii referendumului si se angajeaza la respectarea acesteia. Guvernul considera ca este sarcina Parlamentului sa puna cat mai repede in acord legislatia privind referendumul cu decizia luata astazi de Curtea Constitutionala", se arata intr-un comunicat transmis de Executiv.

Pe baza carei legi se va desfasura referendumul din 29 iulie?

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a declarat, marti, pentru Mediafax, ca referendumul din 29 iulie privind demiterea presedintelui Traian Basescu se va desfasura in baza Ordonantei de Guvern si nu a initiativei legislative asupra careia s-a pronuntat CCR.

Dusa a sublinit ca, in sedinta de marti, Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra unei initiative legislative care reglementeaza referendumul, apartinand a doi parlamentari, si care a fost contestata de catre un grup de parlamentari PDL.

El a mentionat ca, prin decizia luata in cazul acestei initiative legisaltive - respectiv de constatare a constitutionalitatii - Curtea Constitutionala a procedat normal, fiind consecventa deciziilor luate anterior.

Dusa a aratat ca, dupa aceasta decizie a Curtii, initiativa legislativa urmeaza a fi trimisa la promulgare, ea nefiind lege.

De asemenea, ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre, a respins decizia CCR si a declarat ca referendumul va fi organizat in conformitate cu legislatia in vigoare, precizand ca aceasta este Legea 3/2000 corectata si modificata prin OUG 41/2012, potrivit Mediafax.

"Vreau sa fiu foarte clar si precis: Ministerul Administratiei si Internelor, toate institutiile implicate, Guvernul Romaniei nu pot organiza consultarea decat in conformitate cu legislatia in vigoare, adica Legea 3/200 corectata si modificata prin Ordonanta 41/2012. Restul sunt comentarii", a spus Victor Paul Dobre.

Vine si reactia PDL prin vocea prim-vicepresedintelui Cezar Preda

"Ultima decizie a Curtii Constitutionale ca intotdeauna PDL o respecta. Aceasta decizie a stabilit ca presedintele Romaniei poate fi demis numai cu prezenta la vot la 50% plus unu din numarul alegatorilor, adica noua milioane de alegatori. Decizia Curtii a declarat neconstitutional proiectul initiat de USL", a spus Preda, citat de Mediafax.

El a aratat ca proiectul USL si Ordonanta de urgenta privind referendumul "ar fi permis" demiterea cu doar trei voturi a presedintelui Romaniei, presedinte care a fost ales cu 5 milioane de voturi.

Intrebat ce se va intampla cu ordonantele date de guvernul Ponta privind referendumul si limitarea atributiilor Curtii Constitutionale, Cezar Preda a raspuns: "Cred ca in ceea ce inseamna referendumul, avand in vedere ca textul ordonantei este suprapus cu textul legii analizat de Curte nu mai sunt dubii in privinta modul in care romanii vor vota.

PDL incepe sa depuna plangeri pentru nepublicarea deciziilor CCR

Prim-vicepresedintele PDL a anuntat ca partidul va depune plangere penala impotriva Secretarului General al Guvernului Ponta si a directorului Monitorului Oficial pentru nepublicarea deciziilor Curtii Constitutionale, cum este cea privind neconstitutionalitatea restrangerii atributiilor Curtii.

"Nici la aceasta ora hotararea Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea legii care restrange atributiile Curtii nu a fost publicata in Monitorul Oficial. Am avertizat USL ca acest lucru este sanctionat de Codul penal, in aceste conditii anuntam ca astazi 10 iulie, PDL depune plangere penala impotriva secretarului general al Guvernului Ponta si a directorului Monitorului Oficial", a spus Preda, potrivit Mediafax.

El a aratat ca o consecinta a nepublicarii in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale privind limitarea atributiilor sale este faptul ca sesizarile presedintilor celor doua camere Vasile Blaga si Roberta Anastase nu au putut fi judecate de Curte, iar acestia nu-si pot aparare drepturile.

"Consideram ca nu este indreptatit Antonescu sa se duca la Cotroceni atat timp cat titularii posturilor de presedinti ai Camerelor Vasile Blaga si Roberta Anastase sunt impiedicati sa-si exercite drepturile", a spus Cezar Preda.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri