Suspendarea presedintelui Romaniei Traian Basescu poate parea ilogica din perspectiva relatiilor romano-americane, dar aceasta ilogicitate este doar o aparenta, potrivit unei analize publicate de Vocea Rusiei. Autorii sustin ca Washingtonul ar fi avut nevoie de suspendarea cat mai rapida a presedintelui si nu a putut sa lase procesul pe mana executantilor locali, scrie Adevarul.

"La prima vedere, Traian Basescu a fost un vasal perfect al SUA: a trimis trupe in Irak si Afganistan, a permis instalarea scutului anti-racheta (transformand Romania intr-o tinta prioritara pentru rachetele nucleare rusesti), a lansat atacuri verbale la adresa Rusiei si a fost un promotor al intereselor americane in cadrul forurilor decizionale europene. In aceste conditii, multi dintre sustinatorii chiriasului de la Cotroceni au considerat ca protectia americana a regimului Basescu este o chestiune stabila si imutabila. Realitatea s-a dovedit a fi foarte diferita", se spune in analiza publicata de Vocea Rusiei.

Potrivit acesteia, venirea la Bucuresti a generalului Wesley K. Clark (fost sef al Statului Major General al Armatei Statelor Unite) si reorientarea rapida a pozitiei ambasadorului Gitenstein arata ca Washingtonul a decis sa sustina USL in lupta politica interna.

Citeste articolul integra pe Adevarul.

Sursa foto: Adevarul.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Vela: Măsurile de relaxare, luate în coordonare cu toate statele membre UE
Setari Cookie-uri