“Nu toti vor veni la referendum. Unii primari nu-si vor mobiliza alegatorii. Unii dintre votantii "DA" nu se vor prezenta la vot din motive felurite. Cativa - nu foarte multi - vor fi demobilizati chiar de existenta boicotului”, spune sociologul Barbu Mateescu pe blogul sau.

El propune pe blogul sociollogica.blogspot.ro doua scenarii:

Scenariu minimalist (mobilizare relativ slaba in randul celor care voteaza DA, boicot aproape perfect in randul celor care intentioneaza sa voteze NU).

Voteaza DA: 25% din populatia aflata in tara = 25% din 16 milioane = 4 milioane persoane.
Voteaza NU: 1% = 160 mii persoane.
Voturi din diaspora = 70 mii.
Prezenta conform listelor: 23,1%; DA 95%, NU 5%.

Scenariu maximalist (participare mare in randul celor care voteaza DA; boicotul afecteaza doar pe jumatate din cei care ar vota NU)
Voteaza DA: 38% din populatia aflata in tara = 38% din 16 milioane = 6,1 milioane persoane.
Voteaza NU: 9,5% = 1,5 milioane persoane.
Voturi din diaspora = 70 mii.
Prezenta conform listelor: 42%; DA 79%, NU 21%.

Ce spune Tariceanu despre boicotul PDL

Liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca, prin boicotul anuntat de PDL, vor trebui adusi in mod suplimentar, la vot, pe 29 iulie, intre 5 si 10% din numarul de alegatori, ceea ce nu este un lucru usor, potrivit Mediafax.ro.

"Aprecierea mea este ca vor trebui adusi in mod suplimentar intre 5 si 10% din numarul de alegatori, deci vor trebui convinsi, atrasi sa vina sa voteze, ceea ce nu este un lucru usor. Asta inseamna intre 900.000 si 1,8 milioane de alegatori pentru a putea asigura conditia de cvorum", a spus Tariceanu.

Citeste si:

El a apreciat ca, dupa aceasta framantare politica ce dureaza de ceva vreme, in opinia sa nu exista cetatean in Romania care sa nu fie la curent cu organizarea referendumului si care este miza referendumului.

Basescu: Neprezentarea la vot poate fi mai valoroasa. Nu sunt las, actionez in interesul national

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, marti, ca neprezentarea la vot la referendum "poate fi mai valoroasa" decat un vot impotriva demiterii sale, el sustinand ca prin aceasta atitudine nu este las, ci actioneaza pentru interesul national.

Traian Basescu a sustinut, intr-o discutie on-line la ziare.com, ca neprezentarea la vot la referendum "poate fi mai valoroasa" decat un vot impotriva demiterii sale, pentru ca in acest fel cei care au dat "lovitura de stat" nu pot sa-si valideze demersul prin referendum.

Intrebat de ce alege sa fie las, Basescu a raspuns: "Nu am ales sa fiu las, am ales sa actionez in interesul national".

Presedintele suspendat a mai sustinut ca el nu tine pe nimeni acasa si ca democratia poate fi promovata in doua feluri in cazul referendumului din 29 iulie: fie prin prezenta la urne si votul impotriva demiterii, fie prin neparticipare la vot.