Cifrele oficiale privind prezenta la vot la referendumul pentru redefinirea familiei indica un esec al demersului Coalitiei pentru Familie. Astfel, potrivit Biroului Electoral Central, prezenta la vot a fost de doar 20,41%, ceea ce inseamna invalidarea referendumului.

Initial, potrivit numaratorii paralele a USR, prezenta la vot era estimata la doar 19,5 la suta. "Romania de luni va fi exact aceeasi ca cea de vineri. Cea a secolului 21, cu toti cetatenii ei”, a declarat presedintele USR, Dan Barna, la incheierea votului, conform Digi24.

Guvernul Dancila-Dragnea ar trebui sa plece, a aruncat 40 de milioane de euro pe o fantasma - Dan Barna, USR

Liderul PNL da vina pe Dragnea pentru esecul referendumului

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat duminica seara ca motivul principal pentru care oamenii nu au venit la vot este confiscarea referendumului de catre liderul PSD, Liviu Dragnea.

"Motivul principal pentru care oamenii nu au venit astazi la vot este confiscarea acestui referendum de catre Liviu Dragnea (...) Foarte multi romani, care ar fi fost favorabili temei acestui referendum, nu au venit la vot tocmai pentru a-i da o palma lui Dragnea si pentru a se feri sa ii faca vreun serviciu lui Liviu Dragnea. Asta este motivul esential pentru care prezenta la vot a fost atat de scazuta", a sustinut Orban intr-o conferinta de presa.

Dacian Ciolos vorbeste despre "o lectie de democratie"

Fostul premier Dacian Ciolos, presedinte fondator al Miscarii Romania Impreuna, considera ca, in cele doua zile de referendum, Romania a dat actualei clase politice "o lectie de democratie", iar cei care au incercat sa "exploateze credinta simpla a oamenilor" si sa transforme Biserica in "unealta de propaganda" au primit "un raspuns usturator".

"Romania a dat in aceste doua zile o lectie de democratie clasei sale politice actuale. Avem datoria de a le multumi tuturor - si celor care au votat, dar si celor care au ales sa nu voteze si de a trece cat se poate de repede peste acest moment de inutila tensiune in societate. Referendumul nu are nici invingatori, dar nici invinsi. Are insa o lectie foarte puternica pe care trebuie sa o invatam cu totii: politicienii nu pot trafica nici convingerile, nici credintele si nici asteptarile oamenilor", a scris Dacian Ciolos pe Facebook.

PSD critica Opozitia prin vocea lui Codrin Stefanescu: Iohannis a votat "in sictir"

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, a afirmat duminica seara ca referendumul de revizuire a Constitutiei nu a fost asumat politic de nimeni si a fost o actiune civica, precizand ca presedintele Klaus Iohannis s-a dus la vot in ultimele minute din zi, "in sictir".

"In primul rand, nu a fost un vot politic. Acest referendum nu a fost o chestiune asumata politic de nimeni. A fost pur si simplu o actiune venita in urma unei scrisori semnata de 3 milioane de romani, un demers care s-a transformat in referendum (...) Daca vorbim despre boicotul opozitiei, putem spune doar ca toata aceasta actiune nu ca nu le-a iesit, dar are un efect advers (...). Inclusiv modul in care s-a comportat presedintele Romaniei, Iohannis, de parca nu era presedintele Romaniei, era presedintele unei alte tari (...) Sa nu iesi ca presedinte sa spui ca vei veni la vot, sa ceri poporului sa iasa la vot, pe o chestie constitutionala, legala, de interes national, sa te ascunzi si sa te duci la vot in ultimele minute din zi, asa, in sictir si cu scarba vizavi de ceea ce voteaza romanii...", a declarat Codrin Stefanescu, citat de Agerpres.

El a spus ca PMP, USR, PNL si Iohannis au promovat in ultimele doua saptamani o politica "de boicot", pentru "a dezinforma populatia, si au transmis "mesaje absolut oribile", intr-un moment in care "romanii au venit in numar gigant la vot". "Patru milioane este o cifra. Patru milioane de romani au iesit astazi sa voteze", a adaugat Stefanescu.

Sectiile de votare s-au deschis duminica, la ora 7:00 pana la ora 21:00, la referendumul pentru revizuirea Constitutiei in sensul redefinirii familiei ca fiind casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie. Romanii sunt chemati sa raspunda cu 'Da' sau 'Nu' la intrebarea: "Sunteti de acord cu Legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma adoptata de Parlament?", potrivit Agerpres.

In prima zi a referendumului popular au votat, pana la ora 21:00, 5,72 % dintre alegatori, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central. Numarul total al persoanelor care s-au prezentat la vot ieri este de 1.046.583, dintre care in mediul urban au votat 636.435 persoane, iar in mediul rural 410.148.

Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul national sa fie valabil, este necesara o prezenta la urne a cel putin 30% dintre persoanele inscrise pe listele electorale permanente. Referendumul va fi validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente.

In tara sunt organizate 18.662 de sectii de votare, iar in Bucuresti - 1.264. Romanii din diaspora voteaza la referendum in 378 sectii de votare. 192 sunt organizate pe langa misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale, iar 186 - in alte locatii. Cele mai multe sectii de votare sunt in Italia (58), Spania (48), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franta (15), Germania (14).

20:30 Cu doua ore inainte de inchiderea urnelor, doar 18,87% dintre alegatori au votat la referendumul pentru redefinirea familiei, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central (BEC).

Numarul total al persoanelor care s-au prezentat la vot pana la ora 19,00 este de 3.450.189, dintre care in mediul urban au votat 1.705.558, iar in mediul rural - 1.744.631.

17:30 Pana la ora 16:00, au votat la referendumul pentru redefinirea familiei 15,21% dintre alegatori, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central (BEC). Numarul total al persoanelor care s-au prezentat la vot pana la ora 16,00 este de 2.781.918, dintre care in mediul urban au votat 1.426.989, iar in mediul rural - 1.354.929.

15:38 Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, a declarat duminica, la iesirea de la urne, ca a votat "respectand valorile crestine ale societatii romanesti".

15:19 Europarlamentarul Catalin Ivan a declarat duminica, la iesirea din sectia de vot, ca prin absenteismul de la referendumul de revizuire a Constitutiei "s-a ratat o oportunitate de a arata ca in Romania exista democratie".

Citeste si:

    14:45 Doar 35 de pacienti din cei aproximativ 700 internati la cea mai mare unitate medicala din judet, Spitalul Judetean de Urgenta Sf. Apostol Andrei din Galati, si-au exprimat intentia de a vota, pentru acestia urmand sa fie adusa urna mobila.

    14:35 Pana la ora 13:00 au votat la referendumul pentru redefinirea familiei 11,67% dintre alegatori, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central. Conform aceleiasi surse, numarul total al persoanelor care s-au prezentat la vot pana la ora 13:00 este de 2.134.579, dintre care in mediul urban au votat 1.150.608 persoane, iar in mediul rural 983.971.

    14:26 Ministerul Afacerilor Interne a gestionat foarte bine tot ceea ce tine de referendum, a declarat, duminica, ministrul de Interne, Carmen Dan.

    14:19 Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inalt Prea Sfintitul Teofan, si-a exprimat temerea fata de o posibila invalidare a referendumului pentru redefinirea familiei, ca urmare a absenteismului la vot. El a declarat ca invalidarea referendumului va fi "o lectie" si un semnal ca "ne-am indepartat de valorile parintilor nostri".

    13:25 Politistii au inregistrat 16 sesizari in legatura cu procesul de vot, dintre care una nu s-a confirmat, dar nu au fost aplicate amenzi, a declarat duminica purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

    13:20 Aproape 200 de detinuti din Penitenciarul cu Regim Semideschis Satu Mare au votat duminica, informeaza institutia, printr-un comunicat de presa.

    12:52 Nicio persoana nu s-a prezentat la vot pana duminica la ora 10:00 in sectiile deschise la scoala primara din satul Ret, comuna Blajeni, si la caminul cultural din satul Almas-Saliste, comuna Zam, a informat Biroul Electoral Central.

    11:44 Presedintele PNL, Ludovic Orban, sustine ca deplange implicarea "total neoportuna si nesincera a PSD si a lui Liviu Dragnea" in referendumul pentru familie, argumentand ca, daca nu se va aduna cvorumul pe tema modificarii Constitutiei, este vina exclusiv a faptului ca "liderul social-democrat a incercat sa confiste aceasta actiune".

    11:35 Pana la ora 10:00, au votat la referendumul pentru redefinirea familiei 7,24% dintre alegatori, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central. Numarul total al persoanelor care s-au prezentat la vot pana la ora 10:00 este de 1.324.642, dintre care in mediul urban au votat 760.071 persoane, iar in mediul rural 564.571.

    11:00 Circa 130 de persoane din judetul Tulcea si-au schimbat sambata actele de identitate pentru a putea vota la referendum, a declarat duminica, pentru AGERPRES, directorul executiv al Directiei Publice Comunitare Judetene de Evidenta a Persoanelor (DPCJEP), Nicoleta Furtuna. "In prima zi a referendumului, in judet au fost eliberate 127 de acte de identitate, din care 16 sunt acte de identitate provizorii", a mentionat ea.

    10:42 Circa 380 de detinuti cu drept de vot din cadrul Penitenciarului Giurgiu au votat la referendumul pentru redefinirea familiei, a declarat duminica, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al institutiei, Catalin Zinica.

    10:32 Primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu, a declarat duminica, la iesirea de la urne, ca, desi in general este o persoana nonconformista, ramane un traditionalist cand este vorba despre familie. Presedintele PNL Timis a mai subliniat ca boicotarea referendumului nu este o alegere buna.

    10:24 Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat duminica, la iesirea de la urne, ca a votat pentru o familie in sensul biblic, punctand ca trebuie respectat dreptul cetatenilor de a solicita modificarea legii fundamentale.

    10:13 Procesul de vot a fost suspendat temporar, sambata seara, timp de aproximativ o jumatate de ora, la o sectie din localitatea Savinesti, dupa ce un incendiu a izbucnit la locuinta presedintelui respectivei sectii. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Neamt, agentul Georgiana Mosu, a declarat, duminica, pentru Agerpres, ca situatia s-a produs sambata, in intervalul orar 20:00 - 20:35, la sectia de vot numarul 414 din localitatea Savinesti.

    10:10 Niciun alegator nu s-a prezentat la vot pana sambata seara, la inchiderea procesului electoral, la o sectie din sectorul 3, potrivit datelor furnizate duminica de Biroul Electoral Central.

    10:08 Ministrul Economiei, Danut Andrusca, a anuntat, pe Facebook, ca a votat la referendumul pentru revizuirea Constitutiei cu mandrie si cu demnitate.

    "Am votat, cu mandrie si demnitate, la acest referendum care defineste societatea, nu doar familia. Am votat ca orice nemtean, cu frica de Dumnezeu, si cu bun-simt, cu gandul ca votul de astazi este important pentru noi, dar mai ales pentru copiii nostri. Am votat pentru ceea ce-si doresc milioane de romani, pentru ca este in spiritul democratiei sa votezi de cate ori esti chemat la urne. Am votat pentru sufletul si constiinta acestei tari", a scris el duminica pe Facebook. Danut Andrusca a votat, alaturi de sotia sa, la o sectie de votare din orasul Targu Neamt, acolo unde isi are domiciliul.

    10:01 Procesul de votare la referendumul pentru revizuirea Constitutiei decurge fara probleme in intreaga tara, iar in prima zi a referendumului nu s-au inregistrat evenimente notabile, a anuntat duminica purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

    10:00 Ministrul Tineretului si Sportului, Ioana Bran, a anuntat duminica, pe Facebook, ca a votat pentru ca este un cetatean responsabil, punctand ca "acest vot este despre definirea clara a institutiei casatoriei". Ioana Bran a votat la sectia amenajata la Consulatul Romaniei din Los Angeles.

    Sursa foto: Shutterstock / Alexandru Nika

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Politic »


    Comunicate de presă

    Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


    Setari Cookie-uri