Tot mai multi pacienti se plang de serviciile medicale de la stat si migreaza, atunci cand buzunarul le permite, spre cabinetele, clinicile si, mai nou, spitalele private. Aceasta optiune devine si mai indreptatita atunci cand platile informale (spagile) din sistemul public egaleaza sau chiar depasesc tarifele practicate in sectorul privat de sanatate.
„Orice asigurat in sistemul asigurarilor sociale de stat poate beneficia de serviciile medicale la care are dreptul conform asigurarii sale de sanatate si in sistemul privat de sanatate, cu conditia existentei unui contract de furnizare de servicii medicale clinice si/sau paraclinice intre furnizorul privat si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS)”, spune Simona Ateia, directorul general al lantului de clinici private Medas.

Unii furnizori de servicii medicale private ofera servicii clinice (consultatii medicale de specialitate) si paraclinice (analize medicale de laborator, ecografie si radiologie-imagistica medicala) pentru pacientii asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Serviciile acestea sunt decontate de Casele de Asigurari de Sanatate.

„Practic, orice pacient care primeste un bilet de trimitere de la medicul sau de familie se poate adresa unui medic specialist Medas, de exemplu, la fel cum s-ar adresa unui medic din cadrul sistemului de stat, dar in conditiile de confort si calitate oferite de o clinica privata”, explica Ateia.

Potrivit acesteia, luand exemplul clinicilor pe care le coordoneaza, pacientii pot beneficia de consultatii gratuite la orice specialist din cadrul Medas. Mai departe, daca sunt necesare si alte servicii medicale, pacientii sunt informati cu privire la traseul recomandat si costurile aferente altor investigatii medicale pentru stabilirea unui diagnostic.

In plus, orice pacient poate sa aleaga sa se inscrie pe listele unui medic din sistemul privat.

Simona Ateia este de parere ca in Romania gradul redus de informare cu privire la drepturile de care pacientii beneficiaza in baza statutului de asigurat nu este caracteristic doar unui anumit segment de pacienti.

„Aceasta este mai degraba o situatie generalizata in tara noastra, bazata pe educatia incompleta a unui numar mare de persoane. Practic, foarte multi pacienti cred in continuare ca asigurarea de stat le ofera acces gratuit numai in cadrul sistemului public, ceea ce este o eroare”, conchide sefa clinicilor Medas.

Atat drepturile, cat si obligatiile asiguratilor la sistemul de asigurari sociale de sanatate, potrivit Legii Sanatatii (nr. 95/2006) sunt detaliate pe site-ul CNAS.

Ce drepturi are asiguratul?

- sa isi aleaga furnizorul de servicii medicale, precum si casa de asigurari de sanatate;
- sa fie inscrisi pe lista unui medic de familie pe care il solicita;
- sa beneficieze de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare si dispozitive medicale in mod nediscriminatoriu;
- sa efectueze controale profilactice;
- sa beneficieze de servicii de asistenta medicala preventiva si de promovare a sanatatii, inclusiv pentru depistarea precoce a bolilor;
- sa beneficieze de servicii medicale de urgenta;
- sa beneficieze de unele servicii de asistenta stomatologica;
- sa beneficieze de tratament fizioterapeutic si de recuperare;
- sa beneficieze de dispozitive medicale;
- sa beneficieze de servicii de ingrijiri medicale la domiciliu;
- sa li se garanteze confidentialitatea privind datele (mai ales in ce priveste diagnosticul si tratamentul);
- sa aiba dreptul la informatie in cazul tratamentelor medicale;
- sa beneficieze de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Ce servicii poate accesa asiguratul?

- servicii de medicina primara (acordate de medicul de familie);
- asistenta medicala de specialitate in ambulatorii clinice (acordate de medicul specialist);
- servicii medicale spitalicesti;
- servicii medicale paraclinice (analize medicale de laborator);
- servicii de medicina dentara (stomatologice);
- medicamente cu si fara contributie personala (medicamente compensate si gratuite);
- dispozitive medicale (orteze si proteze);
- alte servicii medicale incluse in asigurare (servicii medicale de urgenta si transport sanitar,
- ingrijiri medicale de domiciliu, servicii medicale de recuperare a sanatatii);
- servicii medicale de urgenta pe teritoriul oricarui stat european.

Sanatatea costa. Cine plateste?

Revenind la ideea de inceput, aceea ca asiguratii pot beneficia de servicii medicale si in sistemul privat, este important de subliniat faptul ca nu toti operatorii privati mizeaza pe contractele cu Casele de Sanatate. Pentru marile lanturi de clinici si spitale, de exemplu, fondurile oferite de CNAS au ponderi marginale in totalul afacerilor lor. „Grosul" incasarilor pentru acesti jucatori vine din platile facute de pacienti din buzunarele proprii si din cele ale abonanamentelor acoperite de companii pentru angajatii lor.

Un studiu al Expert Forum publicat anul acesta arata ca in Romania, din totalul resurselor alocate sanatatii, aproape 80% sunt publice, iar restul private (plati directe sau tarife/servicii). Din resursele publice, 85% sunt administrate de Fondul Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), la care contributie angajatori si angajati, pensionari si persoane fizice autorizate.

Din punctul de vedere al cotelor de contributie la asigurarile sociale de sanatate, Romania, cu 10,7% (5,5% pentru asigurati si 5,2% pentru angajatori), se situeaza printre tarile cu cele mai reduse niveluri de impozitare din Europa, potrivit studiului. Spre comparatie, in Cehia contributiile ajung la 13,5% din salariul brut, in Slovacia la 14%, in Slovenia la 12,9%, iar in Bulgaria la 16%.

Studiul arata ca finantarea sanatatii din Romania se afla la doua treimi din minimul necesar. Situatia actuala, in care 6,8 milioane de contribuabili finanteaza cheltuielile cu sanatatea a 19 milioane de asigurati, nu poate fi sustinuta pe termen lung, „mai ales daca tinem cont de tendintele certe de imbatranire a populatiei si de orientarea de sincronizare cu nivelul cheltuielilor din statele UE”, sustin autorii cercetarii.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri