Fenomentul exportului paralele de medicamente poate fi controlat de producatori prin trecerea la sistemul de distribuitie directa, considera oficialii companiei MSL Logistic Services.
“Fenomenul exportului paralel de medicamente, care duce la grave sincope in disponibilitatea unor medicamente cruciale pentru bolnavi, este perfect controlabil de catre producatori prin trecerea de la sistemul traditional de distributie la cel al distributiei directe a medicamentelor, prin care marfa ramane permanent in proprietatea producatorului, operatorul logistic prestand doar servicii de depozitare, manipulare si de transport. Firmele care realizeaza serviciile logistice pentru distributia directa sunt autorizate de catre Ministerul Sanatatii, asa incat mentinerea calitatii medicamentelor ramane la aceleasi standarde, in conditiile in care producatorii au controlul direct asupra produselor pana la comercializarea acestora catre utilizatorul final”, a aratat Marina Hanna, director executiv MSL Logistic Services, furnizor independent de servicii logistice pentru industria farmaceutica din Romania.

Fenomenul exporturilor paralele a luat amploare din 2009, cand Guvernul a decis ca medicamentele cu prescriptie care se distribuie in Romania sa fie selectate in functie de criteriul celui mai mic pret din UE.

Astfel, un producator dintr-o tara europeana aduce in tara un medicament, la pretul cel mai mic din Uniune si il transfera unui distribuitor in vederea comercializarii prin farmacii sau spitale; avand in vedere ca medicamentul respectiv are cel mai mic prêt cu care se vinde in UE, un distribuitor traditional poate fi foarte interesat ca, in loc sa continue comercializarea acestuia in Romania, sa il exporte intr-o tara in care pretul este cu mult mai mare. Fenomenul a luat amploare, fiind estimat la peste 1,5 miliarde Euro in ultimii trei ani, astfel incat anul trecut a ajuns la cca 25% din piata.

“Procesul este perfect legal, data fiind libera circulatie a marfurilor in UE, insa nu este deloc moral la adresa zecilor de mii de bolnavi din Romania care raman in criza de medicamente, mai ales ca majoritatea produselor care urmeaza aceste trasee sunt cele scumpe, pentru bolnavii de cancer, boli endocrine, diabet etc”, a precizat Marina Hanna.

Exporturile paralele afecteaza semnificativ si producatorii, intrucat vanzarile acestora scad in tarile in care ajung medicamentele exportate din Romania, care, plecand de aici cu cel mai mic pret din UE, ajung in diferite tari la preturi mai mici decat aceleasi medicamente vandute direct de catre acelasi producator.

Desi le afecteaza atat business-ul (vanzarile), cat si imaginea (productorul este cel blamat cand lipseste de pe piata un anumit medicament), producatorii nu pot face nimic in conditiile distributiei directe: daca ar refuza sa onoreze o comanda, ar suporta consecintele reglementarilor legale privind concurenta si circulatia marfurilor.

Raman doua solutii pentru rezolvarea problemei exporturilor paralele: una este cea radicala, pe care a aplicat-o recent Grecia, si anume a interzis toate exporturile de medicamente.

“Grecia este insa intr-o situatie speciala generala, asa ca, probabil, nu este cel mai potrivit exemplu de urmat in prezent. Cea de-a doua posibilitate de a reduce sau chiar elimina exporturile paralele este trecerea la sistemul distributiei directe, in care, prin pastrarea proprietatii producatorului asupra medicamentelor pe intreg lantul, pana la farmacii si spitale, acesta are control deplin asupra medicamentelor”, a aratat Marina Hanna.

Trecerea de la sistemul traditional de distributie la cel al distributiei directe este un proces care necesita schimbari importante in business-ul unui producator, inclusiv din punct de vedere al sistemului si procedurilor de lucru; ca orice schimbare, procesul implica anumite costuri.

„Prin sistemul distributiei directe discounturile acordate in mod curent distribuitorilor traditionali sunt eliminate insa, asa incat producatorii isi conserva o parte mai mare din venituri, fapt ce le-ar permite sa amortizeze rapid costurile privind trecerea de la un sistem de distributie la altul. In final, producatorii obtin venituri mai mari, iar piata medicamentelor din Romania ar fi acoperita, oferind bolnavilor produsele de care au atata nevoie”, a aratat Marina Hanna.

MSL Logistic Services, companie infiintata in anul 2009 care ofera servicii logistice destinate sectorului farmaceutic, si-a extins spatiul de depozitare din Chitila cu 1.800 de metri patrati, in urma unei investitii de 600.000 euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri