Platiti prost sau dati afara de la locurile de munca, multi tineri inteligenti ai Romaniei si-au gasit un loc de munca virtual, ca freelanceri, prin platforme specifice. Unii ajung sa castige cateva mii de dolari pe luna.
De exemplu, pe Elance, platforma de freelancing si munca online, circa 16.000 de romani au conturi prin care cauta si primesc oferte de joburi, iar anul trecut peste 1.100 de persoane si-au gasit de munca.

Concret, un utilizator isi creeaza un profil pe platforma si isi pot cauta un loc de munca intre ofertele disponibile. Dupa ce obtin un job, platit la ora sau pe proiect, sarcinile sunt efectuate in mediul online, iar plata se efectueaza in termen de 24 de ore pe card.

Dintre romanii care au conturi pe aceasta platforma Elance, 85% sunt barbati, iar majoritatea celor inscrisi sunt absolventi de facultate si masterat.

Industriile de top in freelancing

Cei care vor sa isi gaseasca un loc de munca virtual trebuie sa stie ca majoritatea job-urilor obtinute de romani in acest mod sunt in domeniul IT, insa pot obtine proiecte si in administratie, marketing, inginerie sau altele.



„Romania a devenit o piata-cheie pentru Elance datorita numarului mare de specialisti din domeniul IT, care au atras, in perioada analizata, peste 75% din veniturile totale obtinute de contractorii romani pe Elance.com. Companiile din toata lumea care cauta solutii inovatoare pentru o dezvoltare rapida, eficienta, gasesc pe piata romaneasca forta de munca necesara”, declara Kjetil Olsen, vicepresedinte Elance pentru Europa.

Freelancerii muncesc intre 0-10 ore pe saptamana (17%) si peste 40 de ore pe saptamana (14%) si, in general, lucreaza la 2-3 proiecte in acelasi timp.

Pentru cei mai multi dintre freelanceri (58%) aceasta activitate nu este o ocupatie de timp liber, ci este sursa primara de venit.

De ce prefera romanii freelancing-ul

Romanii aleg sa muneasca in sistem de freelancing pentru a fi propriul lor sef, pentru a-si urma pasiunile, pentru a nu mai face naveta si sa poata lucra oriunde si sa aiba control asupra programului.

Printre cei mai importanti angajatori ai romanilor se numara americanii, australienii, britanicii, canadienii si cei din Emiratele Arabe Unite.


"Contractorii romani s-au impus pe piata de IT&programare si graphic design&multimedia, unde au castigat 12,6 milioane dolari si, respectiv 2,8 milioane dolari, in perioada 2007-2012. In aceste domenii, freelancerii romani au incasat, in medie, 15 dolari/ora. Cel mai bine platite proiecte au fost in domeniul finantelor si management si in domeniul juridic, unde romanii au fost platiti, in medie, cu 18 dolari/ora si, respectiv, cu 20 dolari/ora", conform sursei.

Din

In topul castigurilor inregistrate de freelanceri, Romania depaseste tari precum Rusia, China, Germania sau Australia, si se afla pe locul 3 la nivel european, dupa Ucraina (cu 38,21 milioane de dolari) si Marea Britanie (18,11 milioane de dolari). Liderii acestui clasament sunt S.U.A. (cu 166,28 milioane de dolari), India (165,09 milioane de dolari) si Pakistan (39,89 milioane de dolari).

Tinerii romani aleg bine

Anton Daniel, un tanar din Galati, expert in dezvoltarea jocurilor video, a absolvit Liceul de Marina si si-a dorit sa intre la facultate in domeniul artelor, insa nu a reusit.

"Dupa doua job-uri la firme din orasul meu care nu m-au multumit mi-a facut profil pe platforma online, iar dupa sase luni si mai multe proiecte am inceput sa castig destul de bine. In prezent, lunile trecute, noiembrie si decembrie am castigat aproximativ 3.000 - 3.500 de dolari", a spus Daniel.

Daniel a ajuns, in urma referintelor bune primite de la cei pentru care a lucrat, sa fie cotat cu 17 dolari pe ora, iar, in prezent, nu isi mai cauta el locuri de munca, ci primeste oferte.

"In prezent, am sase proiecte in curs si ajung chiar si la 10-12 pe luna, iar cel mai interesant este ca banii ii primesc imediat ce proiectul se finalizeaza. Daca voi avea in continuare un numar ridicat de proiecte imi voi infiinta o firma si voi angaja oameni care se lucreze pentru mine", a marturisit Daniel.

El spune ca nu ar mai lucra niciodata in sistem traditional.

Daniel le recomanda tinerilor interesati sa lucreze virtual sa se specializezez in programe precum Photoshop si Illustrator si sa isi puna la punct un portofoliu cu proiecte, care sa ii ajute sa castige job-uri.

"N-as mai lucra altcumva decat pe platforma, unde sunt proiecte foarte interesante, iar unele companii sunt dispuse sa plateasca si 10.000 de euro pentru un branding", a spus Daniel.

Ana Maria are 30 de ani, este specializata in management turistic si comercial, iar in 2009 a fost disponibilizata de la locul de munca, din cauza crizei care a lovit Romania.

La scurt timp si-a facut cont pe Elance si a lucrat in diverse proiecte ca virtual assintant pentru cinci dolari pe ora, iar dupa sase luni isi asigura existenta din acesti bani.

Acum face cercetare online pentru diverse companii si colaboareaza si cu o firma de training locala.

"Lucrez cateva ore pe zi si ajung la 1.000 de dolari pe luna. Imi place tot ce fac si nu as renunta niciodata, doar ca iau in calcul si un loc de munca in Romania pentru ca imi doresc sa apartin unui grup, iar in restul orelor libere as munci pe Elance", a adaugat Ana Maria.

Pe platforma de freelancing si munca online Elance sunt inregistrati peste 2,1 milioane de freelanceri. Lunar, 256.000 de companii active posteaza pe Elance.com aproximativ 75.000 de oferte de proiecte. Cu 16.411 de profesionisti independenti romani inscrisi pana la finalul anului trecut, Romania se plaseaza pe locul 12 in clasamentul celor 155 de tari din care provin contractorii. 6.000 dintre acestia s-au orientat catre freelancingul online numai in decursul anului 2012, iar 1.027 au fost platiti de catre companii internationale pentru serviciile prestate pe parcursul anului trecut.





Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri