Steaua se pregateste de turul cu englezii de la Chelsea care va avea loc in aceasta seara, in etapa a doua a fazelor eliminatorii, dupa ce a trecut in prealabil de campioana Olandei, Ajax Amsterdam.
Dar, Steaua - Chelsea nu este un eveniment important doar pentru sportul romanesc ci si din punct de vedere financiar pentru patronul echipei, Gigi Becali, care probabil isi freaca mainile de bucurie. Daca va elimina si Chelsea, Steaua Bucuresti ar putea incasa usor peste 3 milioane de euro.

Pe baza vanzarilor din sezonul trecut, venitul brut comercial (din drepturi de televizare si contracte comerciale) pentru editia 2012/13 a competitiei UEFA Europa League este estimat la aproximativ de 225 de milioane de euro. Aproximativ 75% din aceasta suma vor merge la cluburile de fotbal care au particpat, incepand cu faza grupelor, in timp ce restul de 25% va ramane UEFA pentru a acoperi costurile de organizare si administrative. Astfel, luand in calcul suma totala estimata de 225 de milioane de euro, ponderea care va intra in buzunarele cluburilor se va ridica 168,75 milioane euro.

In plus, Comitetul Executiv al UEFA a aprobat o contributie suplimentara de 40 milioane de euro pentru indemnizatiile oferite cluburilor participante la Europa League, ceea ce inseamna un total net de 208,75 milioane de euro. Suma mentionata va fi la randul sau impartita, intre indemnizatii fixe (125,25 milioane de euro) si plati variabile (83,5 milioane de euro), care vor fi impartite proportional cluburilor in functie cota de piata din punct de vedere al televizarilor, incepand cu faza grupelor.

Fiecare dintre cele 48 de cluburi care au participat in faza grupelor se poate astepta sa primeasca suma de1,3 milioane de dolari pentru aceasta etapa. Vor exista, de asemenea, bonusuri de performanta, in suma de 200.000 de euro pentru fiecare victorie si 100.000 de euro pentru fiecare egal in faza grupelor. Mai mult decat atat, vor fi alocate bonusuri de calificare pentru acele echipe care vor progresa in runda celor 32, unde cele 12 castigatoare ale grupelor (printre care si Steaua) primesc suma de 400.000 de euro fiecare, iar locul doi din fiecare grupa, 200.000 de euro.

In ceea ce privește faza eliminatorie, fiecare club va colecta in etapa celor 32 suma de 200.000 de euro, in etapa celor 16 - 350.000 de euro fiecare. Sfert-finalisti vor primi 450.000 de euro fiecare, in timp ce cluburile care ajung in semi-finala - 1 milion de euro. Castigatorii finalei Europa League vor ridica 5 milioane de euro, iar pierzatorii, suma de 2,5 milioane de euro.

O echipa ar putea primi, cel mult, 9,9 milioane de euro, in urma participarii in competitie in acest sezon, luand in calcul doar suma fixa repartizata, de 125,25 milioane de euro. La acestea se adauga sumele obtinute in functie cota de piata din punct de vedere al televizarilor. Fiecare club care figureaza in primul si / sau al doilea si / sau a treia runda de calificare in competitia UEFA Europa League va primi 100.000 de euro pe runda, chiar daca se califica sau nu in faza grupelor.

Asadar, Steaua va obtine 100.000 de euro din participarea in turul trei preliminar, la care se adauga o suma fixa de 1,3 milioane de euro pentru participarea in faza grupelor. In grupa, alaturi de VfB Stuttgart, Fc Kopenhaga si Molde FK, Steaua a obtinut 3 victorii (600.000 de euro), doua egaluri (200.000 de euro) si o infrangere. De asemenea, participarea in etapa celor 32 i-a adus Stelei 400.000 de euro bonus plus 200.000 de euro pentru victoria in fata la Ajax Amsterdam. Daca va trece si de Chelsea, Steaua va incasa alti 350.000 de euro. In total 3,15 milioane de euro. Si suma ar putea creste daca echipa romaneasca va atinge si fazele superioare ale competitiei. La acesti bani se vor adauga sumele primite din drepturile de televizare, deloc de ignorat, plus castigurile din vanzarea biletelor, care atunci cand se joaca pe un stadion plin cu un adversar de renume, precum Chelsea Londra sau Ajax Amsterdam, ajung si la 3 milioane de euro pe meci.

Sursa foto: Sportslife via uefa.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri