114 milioane euro fonduri europene pentru educatie

Ministerul Educatiei Nationale a semnat doua contracte de finantare din fonduri europene, in valoare totala de 114 milioane euro.

Contractul aferent programului "Bani de liceu", cu o valoare de 31 milioane euro, va permite sustinerea si continuarea acestui program si va acoperi cheltuielile realizate/estimate de statul roman pentru perioada anilor scolari 2015-2019 pentru acest tip de sprijin. Astfel, incepand cu acest an scolar, fiecare beneficiar al programului "Bani de liceu" va primi, lunar, pe intreaga durata a cursurilor, in situatia respectarii tuturor conditiilor legale prevazute, suma de 250 lei/lunar, fata de 180 lei/lunar, suma primita anterior majorarii.

De asemenea, valoarea plafonului maxim de acordare a bursei a fost indexata de la 150 la 500 lei/membru de familie, urmare a corelarii acestui plafon la situatia economica actuala (salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata fiind stabilit, incepand cu ianuarie 2018, la suma de 1.900 lei lunar).

In ceea ce priveste contractul de finantare semnat intre Centrul National pentru Dezvoltarea Invatamantului Profesional si Tehnic si Ministerul Fondurilor Europene pentru Programul "Bursa profesionala", acesta are o valoare de 83 milioane euro. Banii vor acoperi cheltuielile realizate de statul roman in cadrul programului "Bursa Profesionala" pentru perioada anilor scolari 2015-2018 si vor asigura continuarea acestuia in anii urmatori, in limita alocarii financiare estimate din Programul Operational Capital Uman, prin care sunt derulate ambele proiecte. Prin „Bursa profesionala", 80.132 de elevi din clasele IX-XI din invatamantul profesional, inclusiv invatamantul dual, vor fi stimulati sa-si continue studiile cu burse acordate din fonduri europene, 20% dintre elevi provenind din mediul rural. Bursa acordata in acest program, in valoare de 200 lei, se plateste tuturor elevilor, indiferent de veniturile parintilor lor, dar in anumite conditii de frecventa mentionate in art. 7 din HG 1062 din 30 octombrie 2012 sau in art. 7 din HG 951/2017, fiind o modalitate de a promova in mod direct participarea la programe de educatie si formare profesionala initiala.

Ministrul Rovana Plumb a declarat ca "o prioritate a Guvernului Romaniei este de a investi, prin Fondul Social European, cu precadere in masuri dedicate reducerii abandonului scolar, dezvoltarii invatamantului profesional si de a asigura corelarea ofertelor educationale cu nevoile actuale ale pietei muncii".

Citeste si:
Arhitectul care vrea să transforme un oraș "mort" într-unul viu și...
ALEGERI LOCALE 2020:...
Citeste si:
27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos
27 de idei pentru un mic...

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri