Procurorul-sef interimar al DNA, Calin Nistor, a declarat ca procurorii anticoruptie desfasoara, impreuna cu autoritatile dintr-o tara din sud-vestul Europei, o ancheta intr-un dosar de fraude cu fonduri europene in agricultura, in care prejudiciul se ridica la mai multe milioane de euro, scrie Agerpres.

"Desfasuram urmarirea penala in dosare in care colaboram atat cu OLAF, cat si cu colegi din alte state membre in echipe comune de ancheta, cu sprijinul EUROJUST. O astfel de echipa comuna de ancheta este in prezent in derulare intr-un caz in care colegii nostri colaboreaza cu procurori dintr-o tara din sud-vestul Europei si desfasoara activitati de cercetare a unor persoane suspectate de savarsirea a zeci de fraude in sectorul agricol prin folosirea de declaratii false de inchiriere sau concesiune de terenuri si angajarea unor drepturi la plata ilegale. In urma savarsirii acestor infractiuni, suspectii au obtinut fraudulos milioane de euro din fonduri europene, parte din suma fiind reinvestita, prin spalare de bani, in Romania", a declarat Calin Nistor in cadrul unei dezbateri a procurorilor DNA despre efectuarea anchetelor in cazul fraudelor cu bani UE.

Pe de alta parte, Calin Nistor a explicat ca un rol important in detectarea si investigarea fraudelor cu fonduri UE il are colaborarea DNA cu Directia de Lupta Anti-Frauda (DLAF) si cu Oficiul European Anti-Frauda (OLAF).

"In ultimii 4 ani, DNA a primit 241 sesizari de la DLAF si OLAF privind suspiciuni de comitere a unor infractiuni impotriva intereselor financiare ale UE, iar, pe de alta parte, procurorii DNA au solicitat frecvent sprijinul DLAF in desfasurarea anchetelor deschise in aceasta materie. In cauze complexe, cu elemente transnationale, a fost necesara in 2018 trimiterea de cereri de comisie rogatorie sau ordine europene de ancheta, dupa caz, autoritatilor judiciare din tarile membre UE precum Italia (cele mai multe), Ungaria, Franta, Germania, Polonia, Irlanda, sau unor state terte precum SUA, Turcia, Serbia sau Liban", a precizat Nistor.

Seful DNA a prezentat si date statistice ale anchetelor privind fondurile europene.

"In ultimii 4 ani, (anul 2019, nefiind incheiat, nu intra in calcul), DNA a trimis in judecata 938 inculpati, in 363 cauze, pentru comiterea unor infractiuni impotriva intereselor financiare ale UE. Prejudiciul retinut in aceste cauze a fost de 494 milioane lei, din care aproximativ 90% reprezinta prejudiciu la bugetele Uniunii Europene. In aceeasi perioada de referinta, instantele de judecata au condamnat deja 452 de inculpati si au obligat persoanele condamnate la despagubiri catre partile civile in valoare de aproximativ 140 milioane lei", a declarat Calin Nistor.

Sursa foto: By Andrey_Popov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri