Procurorul-sef interimar al DNA, Calin Nistor, a declarat ca procurorii anticoruptie desfasoara, impreuna cu autoritatile dintr-o tara din sud-vestul Europei, o ancheta intr-un dosar de fraude cu fonduri europene in agricultura, in care prejudiciul se ridica la mai multe milioane de euro, scrie Agerpres.

"Desfasuram urmarirea penala in dosare in care colaboram atat cu OLAF, cat si cu colegi din alte state membre in echipe comune de ancheta, cu sprijinul EUROJUST. O astfel de echipa comuna de ancheta este in prezent in derulare intr-un caz in care colegii nostri colaboreaza cu procurori dintr-o tara din sud-vestul Europei si desfasoara activitati de cercetare a unor persoane suspectate de savarsirea a zeci de fraude in sectorul agricol prin folosirea de declaratii false de inchiriere sau concesiune de terenuri si angajarea unor drepturi la plata ilegale. In urma savarsirii acestor infractiuni, suspectii au obtinut fraudulos milioane de euro din fonduri europene, parte din suma fiind reinvestita, prin spalare de bani, in Romania", a declarat Calin Nistor in cadrul unei dezbateri a procurorilor DNA despre efectuarea anchetelor in cazul fraudelor cu bani UE.

Pe de alta parte, Calin Nistor a explicat ca un rol important in detectarea si investigarea fraudelor cu fonduri UE il are colaborarea DNA cu Directia de Lupta Anti-Frauda (DLAF) si cu Oficiul European Anti-Frauda (OLAF).

"In ultimii 4 ani, DNA a primit 241 sesizari de la DLAF si OLAF privind suspiciuni de comitere a unor infractiuni impotriva intereselor financiare ale UE, iar, pe de alta parte, procurorii DNA au solicitat frecvent sprijinul DLAF in desfasurarea anchetelor deschise in aceasta materie. In cauze complexe, cu elemente transnationale, a fost necesara in 2018 trimiterea de cereri de comisie rogatorie sau ordine europene de ancheta, dupa caz, autoritatilor judiciare din tarile membre UE precum Italia (cele mai multe), Ungaria, Franta, Germania, Polonia, Irlanda, sau unor state terte precum SUA, Turcia, Serbia sau Liban", a precizat Nistor.

Seful DNA a prezentat si date statistice ale anchetelor privind fondurile europene.

Citeste si:
DNA l-a pus sub acuzare pe Cumpanasu pentru frauda cu fonduri europene
DNA l-a pus sub acuzare pe...

"In ultimii 4 ani, (anul 2019, nefiind incheiat, nu intra in calcul), DNA a trimis in judecata 938 inculpati, in 363 cauze, pentru comiterea unor infractiuni impotriva intereselor financiare ale UE. Prejudiciul retinut in aceste cauze a fost de 494 milioane lei, din care aproximativ 90% reprezinta prejudiciu la bugetele Uniunii Europene. In aceeasi perioada de referinta, instantele de judecata au condamnat deja 452 de inculpati si au obligat persoanele condamnate la despagubiri catre partile civile in valoare de aproximativ 140 milioane lei", a declarat Calin Nistor.

Sursa foto: By Andrey_Popov / Shutterstock


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Seful DNA: Se va da o solutie in dosarul Tel Drum pana la finalul 2019