Chiar inaintea sarbatorii de Pasti, a aparut stirea ca micii romanesti sunt in pericol de a fi interzisi, in conditiile in care, de la 1 iunie, bicarbonatul de sodiu va fi interzis in utilizarea preparatelor din carne.

"Decizia despre care s-a vorbit recent, ca afectand productia de mici, a fost insa luata in 2011. Este un amendament la regulamentul din 2008 si stabileste o lista de aditivi alimentari permisi si conditiile lor de utilizare. Aceasta lista a fost stabilita printr-un „act de implementare” (nr. 1129/2011). Comisia avea puterea de a adopta aceasta lista deoarece PE si Consiliul au autorizat-o in acest sens, in cadrul regulamentului initial din 2008", a declarat, pentru wall-street.ro, Daciana Sarbu.

Regulamentul CE Nr. 1333/2008, agreat de Parlamentul European si de Consiliu in 2008, este cel care cuprinde reglementarile generale ale UE ce vizeaza aditivii alimentari, iar lista acestor aditivi a fost stabilita pe baza consilierii oferite de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA).

De asemenea, potrivit europarlamentarului, "statelor membre li s-a comunicat aceasta decizie la momentul respectiv, prin urmare guvernul aflat in functie la acea data era la curent cu aceasta decizie".