Partidele separatiste din regiunea spaniola Catalonia sunt pe cale sa obtina o majoritatate de mandate in alegerile parlamentare regionale, potrivit unui exit-poll, insa este neclar daca ele se vor uni pentru a promova un plan in vederea secesiunii de Spania, relateaza AP in pagina electronica, potrivit Mediafax.

Potrivit acestui exit-poll, prezentat de postul catalan TV3, lista "Junts pel si" (Impreuna pentru da) ar obtine 63-66 din totalul de 135 de mandate, adica mai putin decat cele 68 de mandate de care are nevoie pentru a-si impune, cu ajutorul majoritatii absolute, planul de a desparti Catalonia de Spania la orizontul lui 2017.

De asemenea, lista "Candidatura d'Unitat Popular" (CUP, extrema stanga) ar urma sa obtina, potrivit proiectiilor, 11-13 mandate. Cele doua partide si-ar putea uni fortele in urma unor negocieri.

Separatistii doresc de mult timp un referendum pe tema independentei, insa Guvernul spaniol a refuzat sa permita organizarea vreunuia, argumentand ca un asemenea vot ar fi neconstitutional. Insa separatistii considera scrutinul regional un plebiscit.

Citeste si:

Guvernul lui Mariano Rajoy a anuntat ca va recurge la toate mijloacele juridice pentru a impiedica secesiunea Catalonei, iar lideri europeni au avertizat ca o separare de Spania ar insemna o iesire a acesteia din Uniunea Europeana (UE).

Madridul si-a exprimat de asemenea ingrijorarea cu privire la faptul ca o separare a Cataloniei ar afecta fragilele semne de relansare economica a Spaniei, care a avut o rata a somajului de peste 22% timp de mai multi ani.

Catalani din ambele tabere sunt mandri de limba lor, care este vorbita alaturi de spaniola si care a supravietuit dictaturii de trei decenii a generalului Francisco Franco. Numerosi catalani sunt nemultumiti de faptul ca regiunea lor - care reprezinta aproape o cincime din economia spaniola - plateste prea multe taxe si primeste in schimb mai putin decat i se cuvine din investitiile publice.