Guvernul central al Spaniei introduce din acest an plafoane pe datoriile celor 17 administratii regionale din tara, premierul Mariano Rajoy incercand sa respecte tintele de deficit bugetar asumate si sa convinga investitorii ca poate evita un "bailout" in pofida costurilor ridicate de finantare.
"Vom respecta cu totii tintele de deficit", a declarat ministrul Bugetului, Cristobal Montoro, intr-o conferinta de presa convocata dupa o intalnire cu sefii finantelor din cadrul celor 17 administratii regionale, transmite Bloomberg, noteaza Mediafax.

Mai multi reprezentanti regionali au afirmat apoi ca noile reguli introduse de guvernul central ii vor forta sa extinda masurile de austeritate.
Guvernul spaniol a obtinut o linie de finantare de 100 miliarde euro de la statele din zona euro pentru recapitalizarea bancilor din tara, iar Rajoy incearca sa evite un "bailout" in toata regula, conditionat prin masuri de austeritate si alte elemente caracteristice acordurilor cu FMI si UE.

Costurile de finantare ale Spaniei, redate prin randamentul de pe piata secundara al obligatiunilor de stat cu maturitatea la 10 ani, au atins pe 25 iulie un record de la introduerea euro, de 7,75%, desi Rajoy a anuntat recent cel de-al patrulea pachet de masuri de austeritate din ultimele sapte luni.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca va face tot ceea ce este necesar pentru a proteja moneda euro. Pozitia lui Draghi a fost sprijinita prin declaratii de mai multi lideri europeni, inclusiv cancelarul german Angela Merkel, iar costurile de finantare ale Spaniei au scazut cu un punct procentual, la 6,75% in sedinta de tranzactionare de miercuri.

Plafoanele impuse de Spania pe datoriile administratiilor regionale reprezinta, in medie 15,1% din PIB pentru acest an, respectiv 16% din PIB pentru 2013.

Administratiile regionale au un grad de indatorare de 13,1% din PIB si un deficit de 3,3% din PIB, potrivit datelor de la sfarsitul anului trecut.

Autoritatile regionale administreaza, in Spania, peste o treime din cheltuielile publice, si sunt considerate responsabile in mare masura pentru derapajul fiscal de anul trecut al guvernului central, care a depasit tinta de deficit asumata.

Deficitul bugetar al Spaniei a fost de 8,9% din PIB anul trecut, aproape neschimbat fata de nivelul din 2010.

In cele sapte luni de mandat, guvernul Rajoy a acordat in repetate randuri ajutoare de urgenta administratiilor regionale pentru a preveni un faliment. Madridul a transferat fonduri catre regiuni si a obtinut credite bancare de 41 miliarde euro pentru a ajuta autoritatile regionale sa-si plateasca furnizorii si sa achite la timp imprumuturi.

Sprijinul acordat administratiilor regionale a afectat serios finantele publice centrale, deficitul guvernului urcand la 4,04% din PIB la jumatatea anului. Spania trebuie sa se incadreze in acest an intr-o tinta de deficit de 6,3% din PIB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri