Zilele acestea, pana sambata, ora 17, la Romexpo se desfasoara cea de-a doua editie a targului de cariera eJobs Expo, organizat de site-ul de recrutare eJobs.

Dupa primele ore de la deschidere, fiind zi lucratoare, nu era foarte mare forfota in drum spre pavilionul central al Romexpo, catre care grupuri-grupuri se indreptau, cu CV-urile in mana.

Altii, care isi incheiau vizita la targ, comentau “trebuie sa invatam si noi IT, se cauta tot ce tine de calculatoare”.

La targ isi expun anul acesta oferta de job-uri, precum si alte oportunitati de cariera, circa 80 de companii din majoritatea domeniilor de activitate.

Intrand in spatiul expozitional, am zarit o mana de oameni dornici sa participe la o tombola realizata de organizatori.

Aici am intalnit-o pe Monica, 44 ani, de profesie metrolog, recent intoarsa din Italia, unde castiga 1.200 de euro si care in Romania ar fi multumita si cu un salariu de 1.000 lei in orice domeniu.

“Am lucrat 21 de ani la combinatul Petrobrazi, insa pentru a oferi o situatie mai buna familiei am plecat in Italia, unde am lucrat ca asistent social. A trebuit insa sa ma intorc, pentru a sta cu copiii. As lucra in orice domeniu, nu sunt in situatia de a fi pretentioasa. Am primit o ofera pentru functia de dispecer situatii de urgenta, pentru un salariu de 750 de lei, insa presupune ture de noapte si nu cred ca pot accepta. M-ar ajuta un salariu de 1.000 de lei”, spune ea.

Langa Monica l-am vazut pe Alexandru. A ocupat multe functii, printre care si cele de lacatus mecanic, sofer sau stivuitorist, insa de mai multe luni nu are un loc de munca. Castiga 3.000 lei inainte, dar ar accepta si 1.200 de lei.

“Se cauta numai profesionisti, dar companiile nu sunt dispuse deloc sa puna la dispozitie celor fara un loc de munca pregatire in domeniu. Eu, fiind somer, de unde sa am bani sa ma specializez? Chiar daca cursurile sunt gratuite, de unde bani de transport si celalalte? In Romania autoritatile se bucura sa mori, sa te taie de pe lista de somaj”, spune el.

Primii angajatori pe care i-am putut zari sunt cei de la Renault, unde cateva persoane se apropiasera de stand, curiosi de oferta.