Protestarii au inceput sa utilizeze petarde imediat dupa interventia fortelor de ordine cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa.
In prezent, mii de manifestanti raman in Piata Taksim din Istanbul, desi politia reusise sa ii disperseze.

Premierul Recep Tayyip Erdogan avertizase acum cateva ore ca Guvernul nu va mai da dovada de niciun fel de "toleranta" fata de manifestantii care cer demisia sa.

"Se spune ca premierul este prea dur. Dar ce putem face, putem sta in genunchi in fata acestor oameni? Daca numiti aceasta atitudine dura, imi pare rau, dar acest Tayyip Erdogan nu se va schimba", a declarat premierul.

Politia, avand vehicule blindate, a patruns in Piata Taksim, utilizand gaze lacrimogene si tunuri cu apa. Baricadele au fost demolate cu buldozere, dar sute de manifestanti raman in zona, fiind implicati in confruntari cu fortele de ordine.

Bilantul violentelor care dureaza de doua saptamani in Turcia a ajuns la patru morti si peste 2.000 de raniti. Protestele, care initial erau fata de reducerea suprafetelor verzi din Parcul Gezi - unde exista planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kislasi, care ar deveni un complex turistic, avand inclusiv un mall - au devenit o actiune indreptata impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste miscari islamiste. In urma cu doua saptamani, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vanzarea si consumul de bauturi alcoolice in intervalul orar 22.00 - 6.00, o situatie care a nemultumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamista, Erdogan a dat asigurari ca este determinat sa respecte caracterul laic al statului turc.