"Astazi, invatarea inseamna mai mult decat inseamna in secolul trecut. Acum interactiunea este importanta. Romania nu are bani pentru digitalizarea claselor, insa asta nu inseamna ca nu putem cauta finantare", a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

El a fost prezent la un eveniment in care Ministerul Educatiei si Ministerul Societatii Informationale au semnat un protocol de colaborarea pentru a identifica viitoare cai de dezvoltare ale unui program de e-Learning (un copil - un calculator, un profesor - un calculator) in scolile din tara.

Proiectul face parte din strategia Guvernului de a realiza un program educational, care sa ofere elevilor si profesorilor sansa de a fi mai bine pregatiti in economia bazata pe crestere.

Scopul documentului este acela de a evalua, schita si implementa un program de e-Learning din Romania anului 2015.

Finantarea europeana este necesara

"Educatia este despre viitor. Astazi, din pacate, semnam un protocol care va efect abia peste cativa ani, insa speram ca in cativa ani, prin mai multe proiecte de acest gen, sa putem digitaliza clasele din Romania. Un astfel de proiect nu il poti construi singur, iar firmele cu care colaboram ne ajuta in realizarea unui proiect de tehnologizare a claselor, pentru ca tehnologizarea nu inseamna doar manuale digitale. Speram ca in 2-3 ani din acest moment, sa ne putem duce cu proiectul la Bruxelles si sa cerem finantare", a explicat Pricopie.

Intel, una dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, va colabora cu Guvernul roman in evaluarea, conceperea si implementarea de instrumente educationale specifice secolului 21, avand rol de consultant. Compania va pune la dispozitie know-how si specialisti.

"Intel aduce o contributie pentru ce va deveni educatia in secolul 21. Contribuim la acest proiect cu software, hardware si training. Noi, la nivel global, am contribuit la pregatirea a peste 12 milioane de profesori, iar intentia este sa sprijinim in continuare si pregatirea profesorilor romani", a spus Peter Gelissner, directorul de vanzari pentru zona UE, Intel.

Documentul semnat de Ministerul Educatiei, Ministerul Societatii Informationale si Intel prevede ca partile vor colabora pentru umplemetarea proiectului Intel Teach, pentru dezvoltarea profesionala a cadrelor didcatice, pana in anul 2015.

Totodata, pentru elevi, Intel Teach contribuie la dezvboltarea abilitatilor de rezolvare a problemelor, gandire critica si lucru in echipa.

"Incercam sa construim o noua etapa dupa anii 2000, cand am inceput dotarea scolilor cu laboratoare de informatica. Acum, trecem intr-o noua etapa, prin digitalizarea scolilor romanesti si este foarte important ca aceste noi tehnologii sa fie acceptate", a declarat Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica.