Alti 27 de pasageri au suferit rani moderate. Un copil muntenegrean care a fost martor la accident a fost ranit usor. Autoritatile din Muntenegru au confirmat ca toate victimele din autocar sunt cetateni romani, potrivit Mediafax.

Directorul firmei de transport Gregory Tour, Stefan Grigore, care opera autocarul prabusit in Muntenegru, spune ca autovehiculul avea toate verificarile tehnice la zi, iar soferii aveau experienta de cel putin zece ani, fara niciun incident pana acum.

Ambasadorul roman in Muntenegru, Mihail Florovici, a declarat duminica seara in fata spitalului in care sunt internati ranitii ca autocarul transporta 46 de pasageri, care mergeau din Romania catre Budva cu o agentie de turism romaneasca.

Accidentul a avut loc duminica dupa-amiaza, imediat dupa ce autocarul a iesit dintr-un tunel, a derapat pe un asfalt alunecos, a rupt balustrada de siguranta in partea stanga a drumului si a cazut 30-40 de metri in prapastie. Cauza accidentului nu a fost stabilita, dar se pare ca soferul nu a adaptat viteza la acel segment de drum alunecos.

Imediat dupa informatia privind producerea accidentului, Centrul Clinic din Muntengru a strans, la propria initiativa, in trei ore, peste 100 de persoane care sa doneze sange pasagerilor raniti.

Potrivit agentiei de stiri MINA, acesta este cel mai grav accident rutier din istoria Muntenegrului. Tragedia a avut loc in zona canionului Moraca, unde, in 1998, un autocar sarb a avut un accident similar, soldat cu 20 de morti.

Guvernul anunta ca va initia rapid toate verificarile necesare pentru a se constata daca firma implicata in organizarea transportului din Muntenegru, unde au decedat mai multi romani, a respectat toate prevederile legale de siguranta.

STIRE INITIALA
Cel putin 18 romani au murit in urma unui accident de autocar in Muntenegru, informeaza MAE, care a anuntat ca a deschis doua linii telefonice pentru familiile celor care se aflau in autocarul prabusit.

Celula de criza a pus la dispozitie doua linii telefonice, in regim de permanenta: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din Romania) si un numar apelabil si din strainatate - 0214311259.

Ministerul Afacerilor Externe monitorizeaza permanent evolutia celorlalte persoane implicate in accident, urmand sa acorde intreaga asistenta necesara.

Totodata, personalul MAE aflat la fata locului acorda asistenta consulara victimelor accidentului si pentru repatrierea corpurilor neinsufletite.

Si Consulul Romaniei la Tirana a plecat in Muntenegru, pentru a sprijini membrii misiunii diplomatice, in acest caz.

Treisprezece persoane au murit si alte 32 au fost ranite in Muntenegru intr-un accident de autocar, cu numar de inmatriculare de Romania, care s-a rasturnat intr-o prapastie, a anuntat ministrul muntenegrean de Interne, Rasko Konjevic, citat de AFP.

Ministrul a precizat ca autocarul avea placute de inmatriculare de Romania si nu de Ucraina asa cum declarase politia anterior.
"Intr-un accident deosebit de grav, 13 persoane au murit si alte 32 au fost ranite. Viata a sapte raniti este in pericol", a declarat ministrul pentru presa de la locul accidentului.

Ministrul a precizat ca zeci de membri ai echipelor de salvare continua sa incerce sa scoata alti pasageri din caroseria autocarului in aceasta locatie foarte dificil de accesat. El nu a precizat nationalitatea victimelor.

Accidentul s-a produs la Grlo, pe o sosea dintr-o regiune montana la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegru.
Ranitii au fost spitalizati la Podgorica.

"Majoritatea ranitilor au rani foarte grave. Printre ei se numara si un copil", a declarat un medic de la un spital din Podgorica, Vladimir Dobricanin pentru televiziunea de stat muntenegreana RTGC.

Sursa foto: Agerpres