Aproape jumatate dintre romani isi iau pachete de acasa la birou, aceasta fiind o varianta mai ieftina decat un pranz in oras, se arata intr-un sondaj realizat de Edenred, companie emitenta de tichetelor valorice.
Conform rezultatelor, 47% din salariati isi aduc un pachet de acasa, pe care il mananca la serviciu.

In datele sondajului se mai arata ca 37% dintre angajati recurg la furnizorii de alimentatie publica pentru masa lor de pranz, adica la cantine de firma, restaurante sau firme de catering. Astfel, 14% mananca de pranz la cantina firmei, in timp ce 9.5% iau masa de pranz la restaurant, iar 13.5% comanda ceva rapid si mananca la birou.

Un procent de 16% dintre salariatii romani sar cu totul peste masa de pranz, desi aceasta este considerata de medici si nutritionisti esentiala pentru a pastra o buna stare de sanatate pe termen lung, precum si pentru a imbunatati concentrarea si eficienta in timpul zilei de lucru.

Spre comparatie, doar 2% dintre angajatii italieni si francezi sar peste masa de pranz, fata de 1.8% dintre belgieni, 5% dintre cehi si doar 0.7% dintre suedezi, conform unui studiu publicat in 2012 de consortiul European Food Project.

Obiceiurile angajatilor romani cu privire la pauza de pranz difera de cele ale angajatilor occidentali, in special din cauza puterii de cumparare mai scazute in Romania.

"Daca in tarile din vestul Europei, in medie 50% din salariati iau pranzul in afara locului de munca (la restaurante, bistro-uri de proximitate sau cantina firmei), in Romania salariatii prefera sa-si pregateasca singuri masa de pranz pentru ca este o varianta mai putin costisitoare. Fara sa ne referim doar la venitul mediu, este relevant sa ne uitam si la valoarea zilnica a unui tichet de masa : in Romania, valoarea unui tichet de masa este in prezent de 9.35 de lei/zi (aproximativ 2 euro), fata de 5.91 euro in Belgia, 5.29 euro in Franta sau 3.8 euro in Cehia. Este ingrijorator procentul mare de persoane active care sar peste masa de pranz, lucru care pe termen lung poate declansa dezechilibre alimentare grave si care poate explica incidenta crescuta a bolilor de nutritie din Romania", a declarat Iulian Alexe, director de marketing si comunicare al Edenred.

Potrivit acestuia, valoarea de 9,35 lei pe zi a tichetului de masa este insuficienta nu doar pentru a acoperi o masa de pranz intr-o unitate de alimentatie publica, ci si, in majoritatea cazurilor, este insuficienta pentru a acoperi costul unui pranz preparat acasa.

"Conform unor analize recente ale Institutului de Economie Nationala al Academiei Romane, valoarea recomandata a unui tichet de masa pentru a acoperi costul unei mese de pranz este de 12 lei", a adaugat Alexe.

Valoarea tichetelor de masa se indexeaza semestrial, de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, ultima actualizare avand loc in luna mai 2013, cand valoarea unui tichet de masa a fost majorata de la 9 la 9.35 lei.

Conform declaratiilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pauza de pranz este importanta atat pentru sanatatea angajatilor, cat si pentru productivitatea si eficienta lor la locul de munca. Aproximativ 61% din respondenti iau pranzul la birou, fenomen cunoscut sub numele de "desktop-dining". Specialistii in nutritie considera aceasta practica nesanatoasa si neigienica. In plus, pauza de pranz petrecuta in afara locului de munca in compania colegilor are un efect puternic in consolidarea echipelor si in construirea unei atmosfere placute la munca.

Aproximativ doua milioane din cei peste patru milioane de salariati din Romania primesc tichete de masa de la companiile in care lucreaza, potrivit datelor proprii.

Tichetele de masa sunt cel mai utilizat beneficiu extra-salarial din Romania, datorita faptului ca sunt deductibile la calculul impozitului pe profit si sunt exonerate de plata taxelor social-salariale si social-patronale.

La sondajul realizat de Edenred in perioada 5 iunie - 15 iulie 2013, prin intermediul site-ului Metropotam.ro, au participat peste 1.200 de persoane.

Edenred este prezent in Romania din 1998, cu sase tipuri de tichete: Ticket Restaurant, Ticket Cadou, Ticket Vacanta, Ticket Cresa, Ticket Asist, Ticket Medica, iar din 2010 a lansat cardul cadou Compliments, primul card prepaid adresat companiilor din Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri