Guvernul ungar este angajat fata de principiile fundamentale si obiectivele parteneriatului strategic ungaro-roman, subliniaza ministerul ugar.

Ministerul roman de Externe a declarat duminica faptul ca se asteapta ca Guvernul ungar sa se disocieze de afirmatiile de sambata ale liderului Jobbik (extrema dreapta) Gabor Vona.

Vona a declarat sambata, la Borzont, in partea centrala a Romaniei, la o tabara de tineret, ca Ungaria ar trebui sa isi asume un conflict daca interesele Ungariei pot fi reprezentate doar in acest mod.

Ministerul roman de Externe a condamnat afirmatiile lui Vona, argumentand ca aceasta afirmatie "contravine flagrant spiritului si realitatilor europene contemporane, principiilor de drept international, Tratatului politic de baza, precum si Parteneriatului Strategic bilateral".

Jobbik a calificat, la randul sau, pozitia Ministerului roman de Externe drept o "provocare deliberata" vizand sa intimideze comunitatea etnicilor maghiari din Romania.

Un oficial de rang inalt din cadrul acestei formatiuni radicale nationaliste, Istvan Szavay, a declarat ca Jobbik a spus in mod clar, in mai multe randuri, ca ofera prioritate intereselor etnici maghiari in relatiile cu tarile vecine.

Citeste si:

El a adaugat ca nu au existat manifestatii antimaghiare in tabara organizata de un grup al tineretul maghiar din Transilvania, EMI.

Presedintele partidului Miscarea pentru Ungaria - Jobbik, Vona Gabor, a declarat jurnalistilor prezenti la Tabara EMI ca Ungaria are obligatia de a sustine in fata Uniunii Europene si de a sprijini obtinerea autonomiei, revendicata de maghiarii din Transilvania, apreciind ca disputele pe aceasta tema trebuie solutionate cat mai curand.

"Eu cred ca Ungaria, dincolo de gesturile simbolice si de initiativele civice, are obligatia sa incerce sa dea glas acestei cerinte in fata forurilor internationale. Eu cred ca aceasta disputa (privind autonomia Secuimii) nu este disputa Romaniei si Ungariei, ci una europeana. Ungaria trebuie sa faca orice ii sta in putinta ca disputa pe seama autonomiei sa se finalizeze cat mai repede", a sustinut Vona Gabor.

Intrebat daca va sustine cauza autonomiei Secuimii cu riscul de a deteriora relatiile dintre Romania si Ungaria, presedintele Jobbik a spus ca partidul sau isi va asuma acest risc, pe care ar trebuie sa si-l asume, in opinia sa, intreaga Ungarie.

"Este evident ca, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relatiei dintre Romania si Ungaria, ci starea societatii si natiunii maghiare, care ii include si pe maghiarii din Transilvania. Deci, daca apararea drepturilor maghiarior din Romania si reprezentarea lor inseamna conflict cu Romania, cred ca Jobbik isi va asuma aceasta reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumata de intreaga Ungarie", a declarat Vona Gabor.