Eugen Nicolaescu a mai spus ca invita toate partile cu responsabilitati in sistemul sanitar la discutii si dezbateri si solicita ca orice manifestare a personalului medical sa nu-i afecteze pe pacienti.

"Fac apel la responsabilitate si echilibru", a solicitat Nicolaescu.

Minsitrul a mai spus ca, incepand de sambata, conducerea Ministerului Sanatatii (MS) va fi disponibila pentru orice dialog solicitat.

Nicolaescu a precizat ca ii asteapta pe profesionistii din sistemul sanitar abia de sambata pentru ca miercuri trebuie sa participe la sedinta Consiliului de Administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si apoi la sedinta de Guvern, iar joi si vineri este plecat la dezbateri organizate in Iasi, Bacau, Piatra Neamt, Focsani si Buzau.

Ministrul a mai spus ca au fost organizate deja patru dezbateri regionale cu sute de profesionisti din sistem, alte trei sunt deja programate, iar la sfarsitul lunii septembrie sunt prevazute alte runde de discutii cu Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Farmacistilor, asociatii de medici si pacienti, sindicate si manageri de spitale.

Eugen Nicolaescu a dat asigurari ca, la nivelul ministerului, se analizeaza toate propunerile primite si a amintit ca, inca de la inceptul mandatului, a atras atentia faptului ca reforma sistemului sanitar se poate face doar cu ampla consultare.

Declaratiile lui Nicolaescu vin dupa ce reprezentantii Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate au anuntat, in 6 septembrie, masurile de protest care vor avea loc in perioada urmatoare.

Astfel, protestele vor incepe din 18 septembrie, cu pichete in fata Ministereului Sanatatii si Ministerului de Finante, astfel de actiuni urmand sa fie organizate zilnic pana in 27 septembrie, iar in noiembrie ar putea fi declansata greva generala, cu asigurarea unei treimi din activitate, daca pana atunci guvernantii nu raspund solicitarilor medicilor.

Citeste si:

De asemenea, in octombrie, va avea loc un miting in fata Guvernului.

Reprezentantii personalului sanitar au mai spus ca s-ar putea sa existe si demisii in bloc, dar si anularea contractelor medicilor de familie cu casa de asigurari de sanatate.

Principala nemultumire a personalului sanitar este legata de nivelul salariilor.

Lista revendicarilor, aprobata de Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate, contine sase solicitari majore, respectiv alocarea a minumum 6% din PIB pentru sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege specifica sistemului de sanatate in care proiectul privind performanta sa reprezinte un capitol, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.

In cazul in care liderii coalitiei nu vor fi invitati pentru negocierea solicitarilor, atunci acestia isi rezerva dreptul declansarii miscarilor revendicative, a anuntat prof. Vasile Astarastoae, presedintele Coalitiei.

Potrivit lui Astarastoae, daca solicitarile generale ce vor fi prezentate Executivului pot fi negociate, astfel incat alocarea a 6% din PIB sau dublarea salariilor sa se faca esalonat, solicitarile privind dublarea salariilor rezidentilor nu se negociaza. "Pentru aceasta, se cere rezolvare imediata", a subliniat, vineri, acesta.

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a trimis anterior membrilor organizatiei scrisori prin care ii anunta ca vor fi organizate proteste in strada.