Potrivit lui Nicolaescu, cei care contribuie la scurgerea banilor din sistemul de sanatate sunt, in primul rand, cei care au acces la bani, sub o forma sau alta, scrie Mediafax.

"Sunt cei care participa la licitatii, ca vand medicamente, ca vand materiale sanitare, ca vand echipamente. (...) Asta inseamna ca acolo sunt rezerve foarte multe si ca acolo este o scurgere de bani. Mai departe, sunt tratamente in care poti sa-i dai pacientului medicamente generice care costa un leu sau poti sa-i dai un medicament original care costa 100 de lei. Pana la urma, cineva ar trebui sa faca aceasta apreciere si acela este medicul, este seful de sectie, este directorul medical si managerul. Este clar ca toate rezervele de care discutam si toate scurgerile de fonduri nu pot sa acopere cat e necesarul de fonduri din sector. (...) Tot ce discutam noi aici ar putea sa insemne intre patru si cinci la suta din fondurile sanatatii", apreciaza demnitarul.

In acelasi context, ministrul Sanatatii a spus ca spitalele unde sunt cei mai multi bani pentru licitatii consuma cam 60% din fondurile Sanatatii, insa trebuie tinut cont de faptul ca, din sumele acestor unitati, 70-80% sunt cheltuieli salariale.

"Deci noi vorbim cam de 20 la suta unde se pot face licitatii. Deci de acolo se pot face scurgeri, nu din alta parte, caci de la salarii n-ai cum sa faci scurgere de fonduri, pentru ca astia sunt oamenii si trebuie sa-i platesti. Deci noi pentru asta trebuie sa lucram. O metoda pe care au gasit-o cei dinaintea mea si pe care trebuie sa o duc mai departe, pentru ca este lege, a fost sistemul de licitatii centralizate. Sistemul a inceput deja sa functioneze, noi am facut ordinul de ministru, s-a facut caietul de sarcini, probabil ca intr-o luna de zile pornesc licitatiile", a mai precizat ministrul.