Europarlamentarul PDL Monica Macovei ii solicita lui Ioan Oltean sa demisioneze din functia de vicepresedinte al PDL, avand in vedere ca DNA a inceput urmarirea penala impotriva sa, conform Mediafax.

"Ii solicit lui Ioan Oltean sa demisioneze din functia de vicepresedinte al PDL. Ioan Oltean este vicepresedinte PDL, ia decizii pentru si in numele partidului, iar, potrivit art 103 alin 1 din Statutul partidului, vicepresedintii sunt “liderii actiunii politice si de imagine ai partidului”. Functia de conducere pe care o ocupa Ioan Oltean il obliga sa puna interesele si imaginea partidului pe primul loc", potrivit unui comunicat trimis de Monica Macovei.

Macovei sustine ca "numai USL, care nu are niciun criteriu etic sau moral, isi tine persoane anchetate penal in functii de conducere si chiar in functii de ministri, in timp ce PDL are criterii etice si respecta justitia".

Comunicatul DNA care anunta inceperea urmaririi penale impotriva lui Ioan Oltean precizeaza ca procurorii au luat aceasta masura intrucat acesta ar fi folosit "influenta sau autoritatea functiei de vicepresedinte/secretar general al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata si infractiunea de favorizarea infractorului", aminteste Macovei.

Ea mentioneaza ca, potrivit Codului etic al partidului, in cazul lui Ioan Oltean pot fi aplicabile situatiile prevazute de art. 3 alin 4.3 ("indicii temeinice privind comiterea unor fapte penale, in special fapte de coruptie, frauda, crima organizata sau alte fapte grave de natura penala, care prejudiciaza grav credibilitatea persoanei in cauza si, implicit, obiectivele asumate de partid") si alin. 4.12 ("folosirea calitatilor oficiale de catre membrii de partid aflati in functii publice sau de conducere in cadrul partidului pentru obtinerea de avantaje, de orice natura, pentru ei sau pentru altii").

DNA nu isi intrerupe...
Citeste si: DNA afiseaza un banner pe site: Institutie in pericol de a fi blocata

"Respectarea Codului etic este obligatorie pentru membrii PDL", subliniaza Monica Macovei.
Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, joi, ca a inceput urmarirea penala fata de Ioan Oltean, presedinte al organizatiei judetene Bistrita-Nasaud a PDL, vicepresedinte si fost secretar general al partidului, pentru folosirea influentei sau autoritatii functiei, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata si pentru favorizarea infractorului.

"Din rezolutia de incepere a urmaririi penale a rezultat faptul ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, in perioada 2010 - 2011, in calitate de presedinte al organizatiei judetene Bistrita-Nasaud a unui partid, de vicepresedinte (2001 - 2011), respectiv secretar general al aceluiasi partid (mai 2011 - iunie 2012), invinuitul Ioan Oltean si-a exercitat influenta asupra presedintelui, respectiv asupra vicepresedintelui Consiliului Judetean (CJ) Bistrita Nasaud, precum si asupra unor inalti demnitari din Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltarii Regionale si a Turismului si Ministerul

Economiei, in vederea adjudecarii licitatiilor catre anumite firme sau pentru alocarea de fonduri publice pe anumite proiecte derulate de primariile conduse de primari din cadrul partidului din care invinuitul face parte".

Ioan Oltean este cercetat si pentru favorizarea infractorului, procurorii sustinand ca, in seara zilei de 22 martie 2012, a anuntat doua persoane ca a doua zi DNA urma sa faca perchezitii la domiciliile acestora, intr-un dosar in care erau cercetate pentru fapte de coruptie in legatura cu procedurile de achizitie si contractele derulate de Consiliul Judetean Bistrita.

Efectele OUG pe Justitie....
Citeste si: Efectele controversatei OUG pe Justitie. DNA, cea mai afectata

Oltean a fost joi la DNA pentru a lua la cunostinta acuzatiile din acest dosar.

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, democrat-liberalul Ioan Oltean, a declarat joi, la iesirea de la DNA, ca procurorii i-au adus la cunostinta ca este acuzat de favorizarea infractorului intr-o cauza disjunsa dintr-un dosar mai vechi.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Licitatie pentru trenurile magistralei de metrou Drumul Taberei