Liderul democrat-liberal a spus ca nu a avut loc nicio discutie legata de denumirea partidului care va rezulta din fuziunea PNL-PDL, apreciind ca noul presedinte al PNL, Klaus Iohannis, a facut ”o mare greseala” anuntand ca PDL a acceptat ca noua formatiune sa se numeasca PNL.
“PDL nu a acceptat ca noul partid care rezulta din fuziunea cu PNL sa se numeasca PNL. Nu a avut loc nicio discutie legata de denumirea partidului si apreciez ca a fost o mare greseala pe care a facut-o domnul Iohannis declarand acest lucru, ceea ce e un pas urias spre esecul fuziunii prin sustinerea unei afirmatii care nu are suport in realitatea negocierilor dintre cele doua formatiunii. Denumirea partidului este un lucru extrem de important. Ea nu poate fi consecinta sau rodul gandirii unei singure parti, ci tine de rezultatul unei negocieri si nu exista, in acest moment, acordul PDL in aceasta privinta”, a declarat corespondentului Mediafax Ioan Oltean.

Intrebat ce crede ca l-a determinat pe Kaus Iohannis sa faca acel anunt, liderul PDL a afirmat ca, in opinia sa, exista o singura explicatie - ca PNL nu doreste o fuziune cu PDL. ”Nu exista decat o singura explicatie a acestei afirmatii care nu are suport in realitate, si anume ca PNL nu doreste o fuziune cu PDL. Noi am fost extrem de rezervati si am lasat PNL sa-si tina congresul in conditii normale, nu am facut presiuni, am asteptat finalizarea lui si continuarea negocierilor de pe pozitii egale si in deplin respect. Suntem doua partide relativ echilibrate ca si repere electorale - fiindca la asta ne referim - si orice chestiune care vizeaza fuziunea trebuie sa fie rezultatul negocierilor intre cele doua formatiuni politice si nu doar rezultatul gandirii unilaterale a unuia sau altuia dintre cele doua partide politice. In opinia mea, lucrurile sunt puse la cale pentru a impiedica intr-un fel sau altul realizarea fuziunii”, a afirmat Ioan Oltean.

Intrebat daca mai exista sanse sa continue negocierile, el a spus: “Categoric. Nu am in momentul acesta alta explicatie pentru acest demers, dar probabil ca, daca domnul Iohannis va avea o explicatie, negocierile continua fiindca nu ne impiedicam, in ultima instanta, de o asemenea afirmatie, dar trebuie explicata”.

Pe de alta parte, vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sambata noaptea, ca reprezentantii PDL sunt convinsi de fapul ca numele noului partid rezultat din fuziunea celor doua partide se va numi Partidul National Liberal, iar mentinerea numelui partidului este o conditie peste care liberalii nu pot trece.

Citeste si:

Orban a fost intrebat cum vede reactiile din partea PDL referitoare la anuntul lui Klaus Iohannis privitor la faptul ca PDL ar fi acceptat ca noul partid, rezultat in urma fuziunii celor doua partide, sa se numeasca PNL. "Am vazut reactia dnului Catalin Predoiu, care m-a surprins sincer pentru ca mi-am adus aminte ca Predoiu a fost membru al PNL. Partidul chiar l-a sustinut pentru pozitia de ministru si chiar dnul Predoiu a candidat din partea PNL, in 2008, intr-un colegiu electoral in Buzau si sunt convins ca dnul Predoiu se va simti ca se intoarce acasa atunci cand va reveni in PNL", a afirmat vicepresedintele PNL.

De asemenea, el a sustinut ca "niciun membru al PNL nu va accepta sa fie complice la desfiintarea PNL dupa 140 de ani de existenta".
"Din acest punct de vedere, colegii nostri din Partidul Democrat ne cunosc demult aceasta sensibilitate si ei sunt convinsi de faptul ca partidul care va rezulta in urma fuziunii va fi PNL. De altfel, cred ca nimeni dintre viitorii nostri colegi, care multi dintre ei sunt fosti colegi ai PNL, nu le va fi rau in PNL (...) Aceasta conditie dupa parerea mea este o conditie peste care PNL nu poate trece. Mai important decat declaratia dnului Iohannis este faptul ca in acest congres, in unanimitate, a aprobat fuziunea dintre PNL si PD sunt numele de PNL. Este un act de vointa de care dupa parerea mea trebuie sa tii cont", a mai spus Orban.

Noul presedinte al PNL, Klaus Iohannis, a declarat, sambata, ca este in masura sa confirme ca "PDL a acceptat" ca noua formatiune politica rezultata din fuziunea cu liberalii sa se numeasca PNL.

"Vreau sa va spun ceva ce nu a spus nimeni. Sunt in pozitia sa va confirm ca PDL accepta ca noua formatiune sa se numeasca PNL", le-a spus Iohannis delegatilor la congresul PNL.

Sursa foto: cdep.ro