Iohannis, la deschiderea anului universitar: Cu ministri mediocri nu obtii decat rezultate mediocre

"Educatia din Romania ar trebui sa cultive talente si sa formeze valori, dar, din pacate, nu aceasta e regula, ci exceptia", a declarat, luni, la Cluj Napoca, presedintele Klaus Iohannis, la festivitatea de deschidere a anului universitar.

"Singura constanta a fost perindarea pe functia de ministru a unor persoane fara nicio vocatie si fara nicio preocupare de a intelege, daramite de a rezolva problemele sistemice din invatamant. Cu ministri mediocri nu obtii decat rezultate mediocre. Educatia din Romania ar trebui sa cultive talente si sa formeze valori. Din pacate, nu aceasta este regula, ci exceptia pe care o intalnim doar in anumite centre de invatamant, ca aici. In plus, la noi, tinerilor nu li se ofera inca suficiente oportunitati pentru a-si construi cariere de succes in tara", a declarat Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Presedintele a subliniat ca, in ultimii ani, Clujul a devenit un magnet pentru tinerii talentati. "Doar prin consolidarea de centre universitare puternice, cu o cultura a calitatii bine conturata si cu o cooperare activa atat cu mediul privat, cat si cu parteneri europeni si internationali, putem sa oferim aceste oportunitati. Nu este o coincidenta ca in ultimii ani am fost martorii unei transformari a Clujului intr-un magnet pentru tineri talentati si ambitiosi din intreaga Romanie. Mediul universitar si cel economic de aici au facut deja acesti primi pasi cruciali spre normalitate si modernitate", a mai spus Iohannis.

Seful statului i-a incurajat pe profesori sa isi uneasca fortele. "Va incurajez, de asemenea, sa va uniti fortele. Centrele universitare romanesti au oportunitatea de a utiliza in comun resurse importante, aducand la un loc potentialul tuturor universitatilor si al institutelor de cercetare performante. Fara o abordare strategica de colaborare, bazata pe excelenta si meritocratie, universitatile romanesti risca sa nu aiba realizari notabile in topurile mondiale. Diferenta de buget dintre universitatile romanesti si cele din topurile internationale este uriasa, iar o posibila solutie pentru a putea fi competitive este crearea unor universitati puternice prin fuziune sau prin poli universitari, ce au sprijinul mediului privat, dar si al autoritatilor locale", a mai afirmat Iohannis.

Citeste si:
Iohannis: Începutul anului școlar a fost un succes
Iohannis: Începutul anului...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri