"In urma vizitei reprezentantilor Comisiei de la Venetia la Bucuresti, in iulie, s-a stabilit ca autoritatile romane sa prezinte o noua varianta de revizuire a Constitutiei inainte de sfarsitul lunii septembrie. Comisia de la Venetia, tin sa subliniez, a dorit sa studieze varianta existenta in luna iulie, dar Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a cerut mai mult timp pentru modificari. Suntem inca in asteptarea acestui proiect", a precizat purtatorul de cuvant al Comisiei de la Venetia, Tatiana Mychelova.

De la momentul adoptarii in Comisia de revizuire a Constitutiei a proiectului de modificare a legii fundamentale, activitatea acestui for a fost suspendata.

Initiativa de modificare a Constitutiei a fost transmisa Consiliului Legislativ, care a prezentat la inceputul lunii iulie un aviz cu o serie de observatii aduse proiectului. Ulterior, propunerea de revizuire impreuna cu avizul Consiliului Legislativ urma sa intre in dezbaterea comisiei parlamentare, iar forma finala sa fie transmisa spre analiza Curtii Constitutionale.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, declara in debutul sesiunii parlamentare de toamna, pe 2 septembrie, ca una dintre prioritatile legislative importante ale acestei Camere este adoptarea "cel tarziu in luna decembrie" a propunerii legislative privind revizuirea Constitutiei.

Citeste si:

Antonescu mentiona ca in actuala sesiune parlamentara Comisia speciala comuna a celor doua Camere ale Parlamentului referitoare la revizuirea Constitutiei isi va continua activitatea pentru a elabora, in baza observatiilor emise de Consiliul Legislativ, forma definitiva a propunerii de revizuire a Constitutiei, care, potrivit normelor procedurale constitutionale, va fi transmisa Curtii Constitutionale in vederea avizarii.

"In ceea ce priveste proiectul de modificare a Constitutiei, el ramane pe agenda, el ramane subiect de discutie. Avem in octombrie opinia finalizata si oficiala a Comisiei de la Venetia", mai afirma Antonescu.

Premierul Victor Ponta declara pe 30 august, in debutul unui BPN reunit la Mamaia, ca proiectul Comisiei de revizuire a Constitutiei reprezinta o reforma de care era nevoie a sistemului politic si constitutional, iar Comisia de la Venetia isi va prezenta punctul de vedere in aceasta toamna pe proiectul de revizuire.

"Din punctul meu de vedere, modul in care s-au finalizat lucrarile Comisiei de revizuire a Constitutiei reprezinta intr-adevar o reforma de care aveam nevoie a sistemului poiltic, a sistemului contitutional, si in aceasta toamna o sa primim toate punctele de vedere de la Comisia de la Venetia, de la partenerii internationali in asa fel incat anul viitor, in orice moment, putem sa mergem la referendum pentru modificarea Constitutiei", a spus Ponta.