"Avand in vedere declaratiile presedintelui Curtii Constitutionale a Romaniei, domnul Augustin Zegrean, privind problemele de constitutionalitate ale proiectului de lege pentru revizuirea Constitutiei, Uniunea Social Democrata precizeaza ca reprezentantii sai in comisia parlamentara de revizuire vor sustine si vor vota in favoarea rectificarii proiectului in sensul celor ce vor fi indicate de judecatorii Curtii", se arata intr-un comunicat transmis de Biroul de presa al PSD.

USD considera ca "este esential ca proiectul de revizuire a legii fundamentale sa intruneasca, inainte de votul final din Parlament, toate conditiile si standardele pe care Curtea Constitutionala sau Comisia de la Venetia le formuleaza".

"In acest fel, se poate obtine un larg consens politic si social, necesar adoptarii unui document de o asemenea importanta", se mai arata in comunicat.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, sambata, ca judecatorii CC au analizat propunerea de revizuire a Constitutiei pana la articolul 102, el precizand ca sunt in jur de 10 articole care au fost gasite in contradictie cu articolul 152 din legea fundamentala, potrivit Mediafax.

"Pana aici (la articolul 102 - n.r.) au fost articole care au fost gasite in contradictie cu articolul 152, alineatul 2 din Constitutie, care nu pot fi revizuite, pentru ca incalca sau afecteaza drepturile fundamentale", a spus Zegrean.
Articolul 152 al Constitutiei, referitor la "limitele revizuirii", stabileste, la alineatul 2, ca "nicio revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora".

Intrebat cate articole au fost gasite neconstitutionale, presedintele CC a raspuns: "Nu le-am numarat. Cred ca sunt vreo zece. Pot sa fie zece sau mai putine, undeva pe acolo".

Citeste si:

Presedintele Curtii Constitutionale a mai aratat ca au fost articole analizate pentru care judecatorii Curtii au facut recomandari de rescriere, de recorelare a textelor si de inlocuire a unor expresii din texte.

"Noi am considerat ca textele trebuie sa fie conforme atat cu Constitutia si limitele prevazute de Constitutie, cat si cu principiile dreptului constitutional, principiile statului de drept", a precizat Zegrean.

Intrebat despre alineatul din proiectul de revizuire a Constitutie care prevede ca un parlamentar sa-si piarda mandatul daca demisioneaza din partidul din partea caruia a fost ales si care ar fi fost gasit neconstitutional, Augustin Zegrean a declarat ca actuala Constitutie prevede ca mandatul imperativ este nul. "Nu au modificat si acest articol, deci consecinta, concluzia o trageti dumneavoastra", a spus Zegrean.

Potrivit unor surse din CC, la modificari ale articolelor 3 (Teritoriul), 23 (Libertatea individuala) si 28 (Secretul corespondentei) ar exista probleme de neconstitutionalitate, in urma analizei judecatorilor Curtii Constitutionale.

In plus, articolul care prevede ca presedintele nu poate refuza numirile de ministri din partea premierului va cuprinde recomandarile judecatorilor Curtii Constitutionale, intrucat exista o lege care stipuleaza foarte clar in ce conditii o persoana nu poate fi numita ministru, au mentionat aceleasi surse.

Judecatorii CC ar urma sa finalizeze duminica analiza proiectului de revizuire a Constitutiei, dupa care va fi data o decizie.