Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat miercuri, raspunzand unei intrebari privind declaratiile sefului statului privind revizuirea Constitutiei si rezultatul referendumului din 2009 pentru Parlamentul unicameral, ca nimeni nu poate sa incalce decizia poporului roman, potrivit Mediafax.

Intrebat, la intrarea in sediul Curtii Constitutionale, cum comenteaza declaratiile presedintelui Traian Basescu potrivit carora, daca revizuirea Constitutiei nu se face pentru a pune in aplicare referendumul din 2009, revizuirea nu se justifica", Augustin Zegrean a spus: "Nu va raspund la intrebarile astea, nu astazi".

Presedintele Curtii Constitutionale a mai spus, raspunzand unei intrebari, ca Parlamentul nu poate sa incalce decizia poporului exprimata prin referendum. "Nu poate sa incalce nimeni decizia poporului roman, pentru ca in Constitutie, la articolul 2, se spune ca suveranitatea apartine poporului, care o exercita prin organele sale liber alese si prin referendum. Mai mult de atat nu va pot spune", a adaugat Zegrean.

Seful statului a declarat, marti, ca la revizuirea Constitutiei trebuie sa se tina cont de decizia Curtii Constitutionale privind obligativitatea respectarii referendumului din 2009, aratand totodata ca liderul PNL Crin Antonescu si-a luat "rolul mincinosului" vorbind de 300 de deputati, fara a mentiona si cati senatori se doresc.

"As vrea sa discut despre ultima trasnaie a USL, cea cu Constitutia, pe care vor sa o treaca prin referendum odata cu europarlamentarele. Este in regula, dar va trebui sa tina cont de cateva lucruri, foarte importante; primul si cel mai important este decizia Curtii Constitutionale 682 din 2012, in care se spune ca este obligatorie respectarea rezultatului referendumului care viza Parlament unicameral si numar maxim de 300 de parlamentari", a spus presedintele Traian Basescu, in conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

Presedintele a adaugat ca nu crede ca "la un interval atat de scurt Curtea Constitutionala isi va schimba jurisprudenta". "Povestea pe care vrea sa o prezinte Crin Antonescu, de data asta, si-a luat rolul mincinosului, spunand «facem 300 de deputati», uitand sa spuna cate sute de senatori face...aceasta poveste nu va putea trece de CC. S-au aruncat intr-o minciuna publica ambii lideri ai USL, o minciuna care va duce la dezorientarea electoratului si va face ca nimeni sa nu mai inteleaga nimic", a mai sustinut Traian Basescu.

El a adaugat ca nu crede ca un proiect de Constitutie care nu va tine cont de referendumul din 2009 va fi acceptat de CC. "Sa vedem ce schimbari vor mai face in perioada urmatoare la proiectul de revizuire a Constitutiei, dar personal cred ca au o mare problema, la stadiul acesta, cu ideea de a face un referedum de revizuire a Constitutiei odata cu europarlamentarele. Lucrurile sunt mult prea complicate, ceea ce au scris pana acum este de mult prea proasta calitate. Nu trebuie sa facem o Constitutie pentru interesele lui Ponta si Crin, de astazi, ci ne trebuie o Constitutie pentru viitorul Romaniei", a mai spus Basescu.

El a mentionat ca CC a creat foarte multa jurispridenta in interpretarea Constitutiei. "Daca revizuirea Constitutiei nu se face pentru a pune in aplicare referendumul din 2009, nu se justifica revizuirea Constitutiei, pentru ca, la ce era neclar, CC a emis deja jurispundenta care acopera toate interpretarile din Constitutia actuala", a mentionat el.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, dupa sedinta USL, intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de Victor Ponta, ca USL a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei odata cu europarlamentarele.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ca referendumul ar putea dura doua zile. Anterior, surse din USL declarasera ca liderii Uniunii au decis, duminica seara, intr-o reuniune informala, organizarea referendumului pentru validarea Constitutiei modificate simultan cu europarlamentarele din luna mai, consultarea populara urmand sa aiba loc timp de doua zile, cu prag de validare de 50%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri