Directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), Constantin Ionescu, spune ca este normal ca seismele produse la Galati sa fie insotite de zgomote si ca se poate intampla ca o punga de gaze "sa scape" in panza freatica, fara a fi vreun pericol.

Ionescu a declarat ca acolo unde la suprafata sunt exploatari de gaze, se poate intampla "sa scape" o punga in panza freatica si sa miroasa apa a sulf, asa cum au reclamat oamenii din zona afectata. El a precizat insa ca nu este un fenomen periculos, scrie Mediafax.

Directorul general al INFP a mai spus ca institutia a mai instalat, in zona localitatilor Izvoarele, Slobozia Conachi si Negresti din Galati, pe langa cele trei statii seismice portabile montate vineri pentru a localiza cu precizie unde se produc aceste cutremure, si echipamente care masoara deplasarea faliilor cu rezolutie de un milimetru. Datele culese de acestea sunt corelate cu informatii din toata reteaua, prelucrate la Bucuresti de un soft si interpretate de seismologi.

Totodata, echipe de specialisti de la INFP merg la fata locului in aceasta perioada, iar joi la Izvoarele a fost si seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) Ion Burlui, in zona fiind mobilizati angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Galati, pentru a interveni in caz de nevoie pentru evacuarea oamenilor, potabilizarea apei si alte actiuni.

In localitatea Izvoarele au mers, joi, si secretarul de stat in MAI Catalin Chiper si subprefectul de Galati Gabriel Panaitescu, iar aproximativ 30 de localnici au iesit in strada, cerandu-le acestora explicatii privind cauza cutremurelor.

Oamenii au incercat sa blocheze drumul judetean 255, care asigura legatura dintre satul Izvoarele si DN 25, reprosandu-le autoritatilor ca nu le ofera explicatii privind producerea acestor fenomene si nu iau masuri.

Oamenii au incheiat protestul dupa ce autoritatile le-au promis ca in zona se va afla un geolog de la Institutul de Fizica a Pamantului, care va ramane acolo pentru o perioada si care se va intalni zilnic cu ei pentru a le oferi explicatii.

Directia de Sanatate Publica (DSP) Galati a avertizat miercuri ca apa din fantanile aflate in localitatea Izvoarele nu este potabila, iar populatia trebuie sa evite consumul acesteia. In aceasta situatie, autoritatile au dispus distribuirea de apa potabila imbuteliata catre populatia afectata.

Din 23 septembrie, in Galati s-au produs 78 de cutremure dintre care 22 cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade si s-a produs pe 29 septembrie.

Constantin Ionescu a declarat ca nu este prima data cand se inregistreaza multe cutremure intr-un interval scurt in zona Galati si ca acestea nu pot fi, deocamdata, corelate cu alte activitati.

El a aratat ca zona respectiva se afla pe o falie, denumita Sfantul Gheorghe, unde se produc cutremure in mod pregnant.

Seismele din zona Galati, un fenomen natural, sunt monitorizate cu toti specialistii aflati la dispozitie, iar Prefectura si Inspectoratul Situatiilor de Urgenta sunt pregatite "pentru orice fel de situatie", a declarat, joi, premierul Victor Ponta, adugand insa ca specalistii nu s-au mai confruntat cu asa ceva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri