Ca urmare, a investi in atragerea tinerilor la vot, nu este eficient pentru politicieni, afirma sociologul Barbu Mateescu. In opinia sa, luand in calcul numarul de oameni care s-a nascut in ultimii zeci de ani in Romania, se poate observa ca natalitatea nu a fost aceeasi de-a lungul acestei perioade. Desi nu este foarte mare diferenta intre sexe, exista o diferenta serioasa intre ani. Incepand cu anul "decreteilor" si pana in prezent, oamenii "tineri" sunt din ce in ce mai putini.

Exista, de exemplu, o mare diferenta intre varstele de 16 si 15 ani, dar si intre 24 si 23 de ani, generatia imediat de dupa Revolutie cand avorturile s-au legalizat. Acesta este unul dintre motivele pentru care politicienii nu dau foarte mare atentie tinerilor. Tinerii, in special cei cu varsta sub 24 de ani sunt foarte putini ca pondere in populatie. Iar din cei de peste 24 de ani, multi au emigrat.

Un alt motiv este reprezentat de prezenta tinerilor la vot la diferite scrutine. Tinerii se prezintal a vot intr-o masura mult mai mica decat cei care au varste cuprinse intre 40 si 75 de ani. Alte categorii de varsta sunt numeroase si vin la vot intr-o masura mult mai mare.

Citeste si:

Barbu Mateescu este sociolog si scrie constant pe blogul sau, sociollogica.blogspot.ro.