Premierul Victor Ponta a ajuns, sambata dupa-amiaza, pe santierul gazoductului Iasi-Ungheni, la iesirea din localitatea ieseana Vulturi, pentru a inspecta stadiul lucrarilor.

Premierul a ajuns pe santier dupa-amiaza, fiind insotit de primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, cei doi venind de la Iasi, unde au participat la Conferinta Nationala a Organizatiei Femeilor Social-Democrate, noteaza Mediafax.

Sambata dupa-amiaza, la iesirea din localitatea Vulturi, unde sunt depozitate conducte pe o lungime de cativa kilometri pentru gazoductul Iasi-Ungheni, sunt cativa muncitori care sudeaza tevi si trei utilaje.

Premierul Victor Ponta a fost prezent, in 27 august, in Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iasi-Ungheni, alaturi de premierul moldovean, Iurie Leanca, si comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Premierul Victor Ponta declara, in 31 august ca finalizarea gazoductului Iasi - Ungheni va avea loc in luna decembrie, raspunzand unei intrebari legate de faptul ca santierul respectiv ar fi abandonat si ca a disparut conducta adusa la inaugurare.

Citeste si:
Corina Cretu: Credeti ca mi-a fost usor sa plec din PSD dupa 29 de...
Corina Cretu: Credeti ca mi-a...

"Astea sunt prostiile tipice, nu a disparut nimic. Este licitatie adjudecata de catre una dintre cele mai bune firme, o firma austriaca, au termen sfarsitul lui decembrie, pana atunci. Eu inteleg atacurile politice si povestile, eu va spun ca la sfarsitul lui decembrie veniti cu mine sa inauguram gazoductul", afirma atunci Ponta.

Presedintele Traian Basescu a inspectat, in 20 septembrie, santierul gazoductului din localitatea ieseana Rediu, unde nu era niciun muncitor, ci doar un paznic.

Basescu a spus ca lucrarile nu pot fi gata in decembrie, ci poate in februarie, adaugand ca cei de la Uniunea Europeana stiu ce se intampla pe acest santier si nu pot fi mintiti ca se termina in decembrie.

"Poti sa faci spectacol de sunet si lumini la Rosia Montana, sa bagi niste mineri in galerie turistica si sa-i scoti si rezolvi problema. Aici nu e turism, e geopolitica. Se uita o Europa intreaga la noi sa vada daca suntem seriosi sau nu. La Bruxelles se stie ca a inceput lucrarea si ca din decembrie Moldova va fi in siguranta. Nimeni nu pune problema ca trebuie sa ne sacrificam noi si sa dam gaze Republicii Moldova. Romania este interconectata cu Ungaria, putem aduce gaze si din Norvegia, de oriunde, pe care le-ar plati moldovenii. Sa-i dam drumul odata. Voi veni pe santier cand incepem sa sapam", a declarat Basescu.

Citeste si:
Firea vrea alianta cu Pro Romania pentru alegerile locale: Ar fi de...
Firea vrea alianta cu Pro...

El a mai spus ca ii pare rau ca Victor Ponta si Iurie Leanca au luat parte la un "spectacol public" atunci cand au participat la inaugurarea lucrarilor gazoductului.

Consortiul care construieste conducta de gaze Iasi-Ungheni (Republica Moldova), format din companiile Habau PPS Pipeline Systems -Austria, Inspet si IPM-Partners (Romania), a sustinut ca va respecta termenul contractual pentru executia "firului principal" al conductei, stabilit pentru 20 decembrie 2013.

"Lucrarile de sudare la firul principal al conductei sunt prevazute sa inceapa in 2 octombrie 2013, data la care devin libere de sarcini terenurile expropriate prin hotarare de guvern. Pana la data enuntata, se vor realiza lucrari de sudare a conductelor in organizarile de santier. Termenul angajat de 20 decembrie 2013 este cel contractual pentru executia firului principal al conductei si toate activitatile si actiunile realizate si prezentatate sunt de natura a sustine acest termen si angajamentul executantului", se arata intr-un comunicat transmis de consortiu dupa vizita facuta de Basescu pe santierul gazoductului.

Consortiul considera "injuste" comentariile si reportajele de presa privind stagnarea lucrarilor.

Citeste si:
OUG pe sanatate nu are avizul Consiliului Legislativ. Nu poate...
Ordonanta de urgenta pentru...

Contractul pentru constructia tevii de gaz a fost semnat in 21 august intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si firmele membre ale consortiului.

ANRM a transmis, tot in 20 septembrie, un comunicat in care arata ca pana la 20 decembrie 2013 urmeaza sa fie finalizat firul principal al conductei, asa cum s-a angajat constructorul. Conducta are o lungime de 32,19 kilometri pe teritoriul Romaniei.

Potrivit ANRM, activitatile de expropriere au fost aprobate in 13 august, iar decizia de expropriere va fi emisa pana in 2 octombrie. Contractul pentru executia lucrarilor pe teritoriul Romaniei a fost semnat in 21 august.

"In perioada 23 septembrie-2 octombrie asociatia (consortiul) va demara lucrarile de constructii-montaj pe terenuri libere de acces in lungime totala de 3,5 kilometri", se preciza in comunicatul ANRM.

Cele trei firme arata ca "o mica parte a materialului tubular" a fost disponibila in stocuri la inceperea proiectului, iar partea principala de teava va fi livrata in intervalul 23-28 septembrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Ponta anunta ca Pro Romania nu voteaza guvernul Orban
Setari Cookie-uri