Milioanele de „cuponari“ care au beneficiat de programul de privatizare in masa din perioada 1993-1995 sunt si acum actionari la Societatile de Investitii Financiare (SIF-uri), chiar daca intre timp si-au vandut participatia investita la principala companie pentru care au optat (de exemplu Zarea, Baile Felix, Pallace sau diverse hoteluri celebre).

Iar in calitate de actionari sunt si platitori de impozit pe dividende, pentru ca SIF-urile (mai putin Banat-Crisana) au distribuit, in 2013, dividende aferente profiturilor realizate in 2012 si pentru ca aceste castiguri sunt taxate in vederea contributiilor la asigurarile sociale de sanatate (CASS).

Mai pe romaneste, daca aveti un cupon primit cu ocazia marelui Program de Privatizare in Masa si mai sunteti inca actionar la una din SIF (Moldova, Transilvania, Muntenia sau Oltenia), acum sunteti bun de plata, chiar daca nu stiati ca mai aveti aceste actiuni si, implicit, nu ati ridicat cei cativa lei distribuiti ca dividende pe 2012.

Cinci lei câștigul, 44 de lei impozitul

Interersant este că, deși câștigul respectiv nu este mai mare de 5,1 lei, impozitul pe acel câștig este de 44 de lei, pentru că acea contribuție socială se calculează în funcție de salariul minim pe economie. Impozitul este, astfel, mai mare decât însăși suma impozitată, și asta este posibil doar într-un sistem fiscal precum cel pe care-l avem în România.

Citeste articolul integral pe Adevarul.